OGROMNA AKVIZICIJA

Merck kupuje biotehnološku tvrtku Prometheus za 11 milijardi dolara: Posebno ih zanimaju dva lijeka...

Merck je već neko vrijeme tražio prilike za akvizicije, kako bi se zaštitio od eventualnog gubitka prihoda

Laboratorij

 Thomas Lohnes/Afp/Profimedia

Američka farmaceutska kompanija Merck objaviča je u nedjelju da će kupiti Prometheus Biosciences za otprilike 10,8 milijardi dolara i tako preuzeti obećavajući eksperimentalni lijek za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest odnosno ojačati prisutnost u imunologiji.

Merck je dogovorio da će platiti 200 dolara po dionici za tu kalifornijsku biotehnološku tvrtku, specijaliziranu za liječenje autoimunih bolesti. To daje 75 posto premije u odnosu na cijenu dionice Prometheusa u petak na završetku trgovanja na Wall Streetu od 114 dolara.

"Ovo nam omogućuje da zakoračimo snažno u imunologiju te će nam omogućiti održivi rast, mislimo i do 2030-ih, s obzirom na dug životni vijek patenta", izjavio je izvršni direktor Mercka Robert Davis.

Rekao je i da bi Prometheusov lijek PRA023, koji se razvija za liječenje ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti i drugih autoimunih stanja, mogao Mercku osigurati više milijardi dolara prihoda od prodaje, istaknuvši da su nedaovno objavljeni ohrabrujući rezultati druge faze kliničkog ispitivanja.

Inače, Merck je već neko vrijeme tražio prilike za akvizicije, kako bi se zaštitio od eventualnog gubitka prihoda budući da patent za njegovu uspješnu imunoterapiju protiv raka Keytruda počinje istjecati krajem desetljeća. Tvrtka je izvijestila ranije da je od prodaje Keytrude lani uprihodovala gotovo 21 milijardu dolara.

Prošlog ljeta Merck je navodno bio u pregovorima o kupnji biotehnološle tvrtke Seagen, fokusirane na lijekove za rak, ali konkurentski Pfizer prošlog je mjeseca postigao sporazum o kupnji Seagena, vrijedan 43 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:27