ulazak u acc

Mercedes-Benz ima 40 milijardi eura težak plan koji će mu omogućiti da bude spreman za elektrifikaciju

Prve isporuke ACC-a Mercedes-Benz očekuje od sredine desetljeća, a bit će to na specifičan način kreirane baterijske ćelije i moduli
 Mercedes-benz Ag - Global Commun

Mercedes-Benz, proizvođač automobila iz sastava Daimlera, objavio je da ulazi u partnerstvo s konkurentom Stellantisom radi zajedničke proizvodnje nove generacije snažnih baterija, računajući da će time "pomoći Europi da ostane u srcu automobilske industrije i električnoj eri", kako je u petak poručio glavni izvršni direktor Daimlera.

Njemački automobilski div preuzima strateških 33 posto udjela u proizvođaču baterija Automotive Cells Company (ACC), koji su već podržale njemačka i francuska država te EU. ACC su u rujnu prošle godine osnovali Stellantis, kompanija nastala velikim spajanjem francuske PSA grupe i talijansko-američkog Fiat Chryslera, i TotalEnergies.

Potpuna elektrifikacija

Mercedes-Benz je, pak, sredinom ljeta objavio 40 milijardi eura težak plan koji će mu omogućiti da bude spreman za potpunu elektrifikaciju do kraja desetljeća "ako to tržišne prilike budu dopuštale", a za dosezanje tog cilja kompaniji je potreban golem proizvodni kapacitet za baterije te planira sagraditi čak osam tvornica diljem svijeta koje se u medijima obično opisuju kao gigatvornice. Poznato je da će jedna biti u SAD-u, četiri će biti u Europi i tri u Kini, a za realizaciju tih ambicioznih planova imaju dogovore sa svojim globalnim partnerima. Cilj je da imaju vlastite baterijske kapacitete od 200 gigavatsati.

Vlasnički ulazak u ACC tumače kao idući korak u njihovoj električnoj strategiji. Od ACC-a očekuju prve isporuke sredinom desetljeća, a bit će to na specifičan način kreirane baterijske ćelije i moduli, prema njihovih zahtjevima i potrebama. Usto će baterije, kako najavljuju, biti od komponenti kojih se 95 posto može reciklirati. Od iduće godine Mercedes-Benz nudit će potpuno električni model za svaki svoj segment, a od 2025. svi će novi automobili koje bude lansirao biti isključivo električni. Europska komisija već je najavila da će u EU od 2035. biti zabranjena prodaja automobila s benzinskim i dizelskim motorima.

Dijele ambicije

Taj projekt podrazumijeva ukupna ulaganja veća od sedam milijardi eura, a koliki će točno iznos investirati Mercedes-Benz, nije objavljeno, samo se navodi da neće premašiti milijardu eura. Dosadašnje investicije osigurale su da 2025. godine ACC počne s proizvodnjom u Njemačkoj, a prije toga u Francuskoj, no plan je da se proizvodna mreža širi dalje u Europi. Moguće lokacije još nisu određene. Cilj im, kažu, postati europski tržišni lider za baterijske ćelije i module za automobilsku industriju, a već imaju istraživačko-razvojni centar u Bordeauxu i pilot-postrojenje u Nersacu u Francuskoj, gdje bi proizvodnja mogla početi krajem ove godine. U tvornici u Douvrinu startala bi 2023. Kako je objavio izvršni direktor ACC-a, ulazak Mercedes-Benza kao novog dioničara u kompaniju predstavlja za njih velik korak jer time jačaju poslovni potencijal i planove raste kako bi postali europski baterijski šampion. Iz Stellantisa su pozdravili novog strateškog partnera koji dijeli njihove ambicije ubrzavanja vodeće pozicije ACC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:33