slovenija

Mercator povećao dobit unatoč padu prihoda od prodaje

Grupa je prvo tromjesečje završila s poslovnim rezultatom od 3,1 milijuna eura, što je porast od 183,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz prihode od prodaje od 507,8 milijuna eura, objavio je trgovački lanac u vlasništvu grupe Fortenova
 Tea Gabud/Cropix

Trgovački lanac Mercator u prvom kvartalu ove godine ostvario je normalizirani EBITDA od 47,3 milijuna eura, što je 7,4 posto više nego lani, objavio je Mercator u četvrtak.

Grupa je prvo tromjesečje završila s poslovnim rezultatom od 3,1 milijuna eura, što je porast od 183,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz prihode od prodaje od 507,8 milijuna eura, objavio je trgovački lanac u vlasništvu grupe Fortenova.

Dobit je porasla iako su prihodi od prodaje smanjeni za 4,3 posto.

Pozitivni trendovi poslovanja rezultat su uspjeha u ostvarivanju prihvaćene poslovne strategije, ocjenjuje direktor Mercatora Tomislav Čizmić.

"Zadnjih smo godina uspjeli obnoviti 60 posto prodajne mreže, puno ulažemo u kakvoću usluga, cijene i personaliziraniu ponudu", rekao je Čizmić.

Prihode u trgovini na malo kao osnovnoj djelatnosti iznosili su u prva tri mjeseca 412,8 milijuna eura i u malom su padu u odnosu na lanjski kvartal, što je po ocjeni vodstva tvrtke rezultat činjenice da su u ožujku prošle godine kupci kupovali robu "na zalihu", u očekivanju protuepidemijskih restrikcija.

Smanjena je i zaduženost, pa je Mercatorov neto financijski dug 5,5 posto manji nego lani, što prema Čizmićevim riječima omogućava tvrtki da i ubuduće ostvaruje planirane snažne investicije usmjerene u razvoj.

U trgovačkom lancu podsjećaju da su se tijekom prvom tromjesečja ove godine odvijale ključne aktivnosti vezane na prijenos Mercatora na Fortenova grupu.

U drugoj polovici travnja je s bivšeg Agrokora na Fortenova grupu prebačeno 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, čime je Fortenova postala vlasnica 88,1 posto dionica Mercatora. Istodobno s tim se odvijao i proces refinanciranja Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura.

Fortenova grupa jučer je objavila ponudu za preuzimanje Mercatora, u kojoj nudi cijenu od 36 eura po dionici i plaćanje u gotovini.

Neslužbena računica pokazuje da bi, ako bi svi preostali dioničari prihvatili ponudu, Fortenova preuzimanje Mercatora platila oko 26 milijuna eura.

Ponuda za preuzimanje vrijedi do uključivo 23. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44