Stiže AMLO

Meksiko izabrao zakletog ljevičara za predsjednika: 'Iskorijenit ću korupciju!'

López Obrador dobio je 53 posto glasova, a obećao je iskorijeniti korupciju i vratiti mir u državu
Andres Manuel Lopez Obrador nakon pobjede na izborima
 Profimedia, Zuma Press - News

Prvi put od održavanja demokratskih izbora Meksiko je dobio lijevo orijentiranog predsjednika, Andresa Manuela Lópeza Obradora. Kako piše Bloomberg, u nedjelju su održani izbori na kojima je AMLO, kako je popularno zvan 64-godišnji López Obrador, odnio uvjerljivu pobjedu s 53 posto glasova. Pobijedio je Ricardu Anayu iz koalicije Por México al Frente (Naprijed za Meksiko), koji je ostvario 22 posto glasova i Joséa Antonia Meadea iz Todos por México (Svi za Meksiko) za kojeg je glasalo 16 posto Meksikanaca. Inače, radi se o najvećim izborima u povijesti Meksika, budući da se radilo i o predsjedničkim, senatorskim i parlamentarnim izborima, na kojima je pravo glasovanja imalo više od 89 milijuna Meksikanaca.

AMLO se kandidirao treći put, a njegova se pobjeda objašnjava njegovom slikom i percepcijom kao poštenog i iskrenog političara koji radi “protiv sustava” kojeg opisuje kao mafiju moći. Naime, u Meksiku vlada opća rezignacija i bijes prema vladajućim strukturama uzrokovana korupcijskim aferama i visokim stupnjem nesigurnosti. Samo 2017. u državi je ubijeno više od 29 tisuća osoba, a radi se o najvećoj zabilježenoj stopi ubojstava u posljednjih nekoliko godina. U tom kontekstu López Obrador se pojavio kao lice promjene.

- Zna se da AMLO nije čudotvoran lijek, ali se vjeruje da će ozbiljnije shvatiti velike nacionalne probleme – smatra COLMEX-ov politolog. Kao glavne probleme Meksika AMLO navodi već spomenuto nasilje i korupciju, veliku razliku između bogatih i siromašnih te tržište rada na kojem nema dovoljno mladih. U tom je svijetlu obećao vratiti mir u zemlju te iskorijeniti korupciju, ukinuti privilegije političke klase i preusmjeriti javni dug s ciljem stvaranja gospodarskog rasta u državi.

Velike promjene?

- Doći će do velikih promjena. Glavna misija nove vlade je iskorijeniti korupciju. Pod nikakvim okolnostima novi predsjednik Republike neće dozvoliti nekome da prođe nekažnjeno. O kome god da se radi, svi će biti kažnjeni; službenici, vojnici, prijatelji i obitelj – rekao je u svom pobjedničkom govoru López Obrador.

Osim toga, obećao je poštivati autonomiju središnje meksičke banke, izbjegavati dizanje poreza, a fokusirat će se na programe društvenog razvoja poput povećanja stipendija za mlade Meksikance i rasta mirovina. Iako bi se moglo reći da se radi o pustim obećanjima, kako to obično bude, za vrijeme njegovog mandata kao gradonačelnika Mexico Cityja slična obećanja je i ispunio. Tako je pružio dodatnu socijalnu pomoć samohranim majkama, osobama s posebnim potrebama i umirovljenicima.

Protivnici kritiziraju tu namjeru novoizabranog meksičkog predsjednika objašnjavajući da se radi o populizmu i da će ti programi pojesti oko deset posto državnog proračuna (oko 25 milijardi dolara) te odvesti Meksiko ponovno do propalih ekonomskih modela. Tako ga se još kroz protekle dvije kampanje uspoređivalo i s Hugom Chávezom, ali i ruskim vlastima, a upozorava se da će uz njegovo vodstvo Meksiko postati nova Venezuela.

'Neće biti Trumpova marioneta'

Nadalje, AMLO-ve kritičare je strah i pojačanih tenzija s Donaldom Trumpom. Naime, retorika Lópeza Obradora u kampanji ne bi se baš mogla nazvati prijateljski nastrojenom naspram američkog predsjednika, a u svojem je pobjedničkom govoru izjavio da “neće dozvoliti da Meksiko bude Trumpova marioneta”.

Zbog takve su njegove retorike, a i ostalih već spomenutih kritika, i investitori veoma oprezni. Naime, energetska reforma meksičkog predsjednika Enriquea Peñe Nieta pokrenula je privatna ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte (obećan je iznos od 80 milijardi dolara investicija), a AMLO je žestoki protivnik pokušaja privatizacije naftne industrije. Iz tog će razloga novoizabrani predsjednik, koji namjerava detaljno pregledati sve sklopljene ugovore kako bi vidio je li sve legalno, biti pod povećalom. Osim toga, iako su trenutno burze i tržišta mirni, peso je sredinom travnja (kada je López Obradorova pobjeda postala sve izglednijom) pao.

No unatoč tome, Meksikanci vjeruju u Andresa Manuela Lópeza Obradora i njegove metode koje bi trebale Meksiko učiniti pravednijom i sigurnijom državom.

- Čekam ovo već 12 godina. Naša djeca pate, imala su izuzetno težak život. Sada će se napokon situacija promijeniti – nada se Mónica Ángel Pachuca, jedna od pristalica novog meksičkog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:44