ZELENO SVJETLO

Medijski gigant iz centralne Europe preuzima RTL, upravo uklonjena dosta važna prepreka

Antimonopolska agencija odobrila CME-u preuzimanje RTL-a, neće doći do promjene u strukturi tržišta

RTL-ov show Masked singer.
Na fotografiji: Voditeljica showa Antonija Blaće

 Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je na prvoj razini odobrila namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika CME Media nad poduzetnikom RTL Hrvatska.

"AZTN je ocijenio da konkretna koncentracija nema značajan učinak na tržišno natjecanje budući da se njome ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije na tržištu. Tijekom ocjenjivanja koncentracije AZTN je posebnu pozornost obratio na tržište televizijskog oglašavanja", navodi se u priopćenju.

Zadržavanje brenda

Sredinom veljače ove godine PPF Grupa (PPF) je objavila da je njezina podružnica CME Media Enterprises (CME) potpisala ugovor o preuzimanju 100 posto vlasništva u RTL-u Hrvatska, pri čemu je imovina hrvatske komercijalne televizije procijenjena na 50 milijuna eura. Kao dio transakcije, CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje brenda RTL u Hrvatskoj.Iz AZTN-a objašnjavaju da je u ovom slučaju riječ je o prijavi namjere provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole CME-a nad RTL-om.

"Riječ je o horizontalnoj koncentraciji koja se odnosi na područje medija. CME nije prisutan na mjerodavnim tržištima u RH, a ovom koncentracijom preuzet će poziciju RTL-a te neće doći do promjene u strukturi tržišta", ističu iz AZTN-a.

Podsjećajući kako se predmetna koncentracija odnosi na područje medija na koje se primjenjuju i propisi o elektroničkim medijima, iz Antimonopolske agencije obrazlažu da su donijeli odluku nakon što je Agencija za elektroničke medije 28. travnja dala zeleno svjetlo.

Učinak

Prema zaprimljenim podacima i dokumentaciji iz prijave koncentracije utvrđeno je da će provedba koncentracije imati učinak na mjerodavnim tržištima pružanja usluga televizijskih kanala na veliko, pružanja usluga televizijskih kanala na malo, televizijskog oglašavanja, sve na teritoriju Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:57