Ukidamo plastiku!

McDonald's uvodi papirnati pribor: 'Do 2025. imat ćemo isključivo recikliranju ambalažu'

Novi materijali testiraju se u zagrebačkom McDonald'su Avenue Mall, a postupno će se uvoditi i u ostale restorane u Hrvatskoj, ističu iz tvrtke
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Iz McDonald's-a Hrvatska u utorak su izvijestili da uvode papirnate slamke te najavili da će do 2025. uvesti isključivo recikliranu ambalažu.

McDonald's Hrvatska je danas predstavio papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled, kao prvi korak inicijative za smanjenje korištenja plastike u restoranima.

Novi materijali testiraju se u zagrebačkom McDonald'su Avenue Mall, a postupno će se uvoditi i u ostale restorane u Hrvatskoj, ističu iz tvrtke.

"Smatramo da je naša odgovornost i prilika predvoditi aktivnosti koje smanjuju korištenje plastike", istaknuo je direktor McDonald'sa Hrvatska Pavel Pavliček.

Rekao je da je plan do 2025. godine za pakiranja uvesti isključivo ambalažu koja je izrađena iz održivih, recikliranih i certificiranih izvora te reciklirati 100 posto ambalaže za goste u svim njihovim restoranima. McDonald’s trenutno koristi materijale na bazi papirnih vlakana u oko 80 posto svojih pakiranja. To se prvenstveno odnosi na ambalažu od oblikovanog papirnog vlakna sa 100-postotnom sposobnošću recikliranja - biorazgradivu ambalažu.

Od 2016. godine 64 posto papirnatog pakiranja dolazi iz certificiranih ili recikliranih izvora, a s početkom 2020. godine 100 posto papirnate ambalaže za goste dolazit će iz obnovljivih ili certificiranih izvora, navodi se u priopćenju. Gledajući globalno, problematična ambalaža (poklopci, pribor za jelo, slamke i plastični pribor) čini oko 20 posto ukupne ambalaže koja se u McDonald'su koristi za posluživanje hrane gostima. Od toga, gledano po komadu, najveći dio čine upravo plastične slamke – 21 posto, navodi se.

McDonald'sova inicijativa za smanjenje plastike fokusirana je na smanjenje zagađenja plastikom i na promoviranje odgovornog korištenja plastike te eliminiranje one plastike koja u najvećoj mjeri negativno utječe na okoliš, ističu iz te tvrtke.

Napominju i kako je određeni dio plastične ambalaže neophodan u poslovanju s hranom zbog očuvanja kvalitete i sigurnosti hrane, ali i kako bi se smanjilo bacanje hrane i zadržala svježina.

Zato su, kažu iz McDonald'sa, fokusirani na inovacije u pogledu materijala koje koriste, na smanjenje ambalaže koja se teško reciklira, povećanje uporabe recikliranih materijala i investicije koje će povećati količinu reciklirane ambalaže. Također, naša globalna politika izravno podržava ciljeve postavljene paketom EU za kružno gospodarstvo o povećanju reciklirane ambalaže i sprječavanju nastanka otpada, izjavio je voditelj odjela nabave i kontrole kvalitete u McDonald'su Robert Švigir.

Optimiziranje pakiranja i recikliranje, očekuje se, rezultirat će uštedama od 10 posto godišnje na zbrinjavanju otpada što je značajan iznos koji će kompanija reinvestirati u daljnje recikliranje, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 00:57