BestInvest

Mate Rimac dvostruki laureat, a kao globalni hit prepoznat Muzej iluzija

Ubrzavanje investicija je prilika za Hrvatsku da ostvari dugoročni i održivi uspjeh - kaže Mirna Marović, predsjednica CVCA

Rimac Nevera u srazu sa sportskim avionom. Snimljeno u Varaždinu.

 Damir Sencar/Afp

Mate Rimac dobitnik je dvije nagrade hrvatske investicijske zajednice okupljene na konferenciji BestInvestu. Osvojio je nagradu za osnivača godine i za najbolju VC investiciju u Hrvatskoj u 2021. godini.

Događaj, koji organizira Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (CVCA), a koji je okupio ulagače teške 3,2 milijarde eura, kao i vodeće domaće poduzetnike bio je prilika za dodjelu nagrada najboljim investitorima, investicijama, akvizicijama, prikupljanju kapitala i osnivačima startupa.

Prema odluci žirija investitor godine je Provectus Capital. Nagradu za private equity investiciju godine dobio je Muzej iluzija.

Trend dobar

Najbolji izlazak iz investicije, odnosno za najbolji exit godine dodijeljen je private equity fondu Blue Sea Capital kao investitoru u tvrtku Piramida, koji je uspješno privukao vodeću japanskoj korporaciji Nipro da uloži u sesvetsku tvrtku.

Nagradu za najuspješnije prikupljanje kapitala u 2021. dobio je Feelsgood Capital za prikupljenih više od 200 milijuna kuna za startupe sa širim društvenim utjecajem.

image

U ime Mate Rimca nagradu za VC invensticiju godine i osnivača godine preuzeo je Luka Perković

Ranko Suvar/Cropix
image

Mila Čiček, Ivan Zec i Krešimir Sečak preuzeli su nagradu za najbolji exit 2021. godine

Ranko Suvar/Cropix
image

Paula Pustišek, Renata Brkić i Domagoj Oreb iz Feelsgooda

Ranko Suvar/Cropix

Mirna Marović, predsjednica CVCA kaže da je Hrvatska na krilima uspjeha Rimca, Infobipa, Gideona, Photomatha i mnogih drugih uspješnih poslovnih priča doživjela uzlet PE&VC ulaganjima.

- To je dobra prilika da se ovdje izgraditi potpuno novi gospodarski ekosustav, a koji je temeljen na tri stupa: high tech, high skills, high wage! Za malu zemlju poput naše to je jedini način za dugoročni i održivi uspjeh - kaže Marović.

Navodi da iako je korištenje private equity i venture capital ulaganja i dalje u Hrvatskoj ispod prosjeka EU, u nekoliko zadnjih godina bilježimo izuzetno pozitivan trend.

Pet novih fondova

- Unazad tri godine ova ulaganja porasla su za više od 3 puta – s 95 milijuna eura u 2019. godini na 312 milijuna eura u 2021. godini. U tome je najznačajniju ulogu imao HBOR, koji je u zadnje tri godine omogućio osnivanje čak pet novih fondova, ali svjesni su da je još puno posla pred njima. To pokazuje i istraživanje čije su rezultate danas predstavili, a koje je napravljeno uz podršku Europske investicijske banke - kaže Marović.

Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a naglasila je da je istraživanje pokazalo da će u naredne četiri godine na tržištu nedostajati oko 111 milijuna eura kapitala za financiranje hrvatskih brzo rastućih tvrtki godišnje. Od toga 89 milijuna u PE segmentu i 22 milijuna eura u VC dijelu.

image

Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a

Ranko Suvar/Cropix

- Razvoj tržišta rizičnog kapitala izuzetno je važan za brži razvoj hrvatskog gospodarstva i povećanje njegove konkurentnosti. Zato je HBOR osigurao i nova sredstva iz NPOO-a namijenjena ulaganju u private equity fondove u iznosu od 30 milijuna eura kojima očekujemo da će se pridružiti i sredstva drugih ulagatelja. Prema dosadašnjem iskustvu, na svaki euro koji je uložio HBOR, u fondove je dodatno uloženo više od 5 eura drugih ulagatelja - kaže Perko.

Mirna Marović navodi da je važno dati perspektivu svim tim ulaganjima, posebno u kontekstu PE i VC fondova.

Transformacija gospodarstva

- Kad šaljemo WhatsApp poruku koristimo aplikaciju iza koje je u tehnološkom smislu naš vodnjanski div Infobip, prvi službeni hrvatski jednorog čija vrijednost premašuje milijardu dolara. Kad kupujemo u pekarnici, Mlinaru ili Pan-Peku, kupujemo u tvrtkama iza kojih stoji private equity kapital. Kada koristimo Bolt za prijevoz ili Wolt za dostavu hrane, koristimo usluge iza kojih stoji venture capital. Kada kupujemo u trgovini – Studencu, Loniji ili Tommyju, kupujemo u tvrtkama u vlasništvu private equity kapitala. Kada pomažemo djeci riješiti test iz matematike koristimo Photomath aplikaciju financiranu venture capitalom. Kada gledamo program Nove TV, gledamo televiziju u vlasništvu private equity kapitala - pojašnjava Marović.

image

Mirna Marović, predsjednica CVCA

Ranko Suvar/Cropix

Dodaje da je nemoguće navesti sve primjere, ali da ovi primjeri ilustriraju koliko ih je mnogo.

- Private equity i venture capital ulaganja su svuda oko nas, ali svima nam nedostaje svijesti koliko je važna ova industrija za budućnost Hrvatske i transformaciju našeg gospodarstva - zaključuje Marović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:27