Budućnost plaćanja?

Mastercard se udružuje s kripto burzama: ‘Entuzijastični smo oko ovog noviteta‘

Konkurentski American Express odustao je od slične ideje iako su ju najvljivaju još 2021.

Ilustrativna fotografija

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Mastercard je najavio proširivanje svoj programa kriptovalutama. Planiraju sklopiti partnerstva s kripto tvrtkama, a već su se udružili s kripto burzama uključujući Binance, Nexo i Gemini. Cilj je ponuditi kripto povezane platne kartice u nekim zemljama što znači da će korisnici uskoro moći plaćati kriptovalutama.

Imamo desetke partnera diljem svijeta koji nude programe za kripto kartice i nastavljaju se širiti - rekao je za Reuters Raj Dhamodharan, voditelj Mastercarda za kripto i blockchain.

Pružanje pristupa kriptovalutama na siguran način također je dio naše ponude vrijednosti i to nastavljamo činiti - dodao je.

Nakon što je prošle godine propalo nekoliko velikih kripto tvrtki, banke su postale opreznije prema kripto klijentima. Osim toga, američka regulatorna tijela sve se više suočavaju s, kako kažu, manjkom usklađenosti na tržištu. U ožujku je američka Državna komisija za terminsku trgovinu robama čak optužila kripto burzu Binance da upravlja onime što regulatori smatraju "nezakonitim i lažnim programom usklađenosti". Iz kriptobanke su poručili da ta optužba "nepotpuno navodi činjenice."

U studenom je Mastercardov konkurent Visa raskinula svoje globalne ugovore o kreditnim karticama s FTX-om (tvrtkom u stečaju koja je u prošlosti upravljala mjenjačnicom kriptovaluta). American Express je prije dvije godine rekao da će razmotriti korištenje kriptovaluta kao opcije za otkup nagradnih bodova, no u veljači ove godine predomislili su se i poručili da "kripto u skorije vrijeme neće zamijeniti njihove glavne usluge plaćanja i posudbe."

Unatoč tome, iz Mastercarda poručuju da su "prilično entuzijastični" u vezi s blockchain tehnologijom koja pokreće kriptovalute.

Mislimo da će sve više i više reguliranog novca doći do ovoga - zaključio je voditelj Mastercarda za kripto i blockchain Dhamodharan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:14