VELIKI REZOVI

Masovni otkazi u kompaniji čije prestižne aparate za kućanstvo Hrvatice obožavaju

Osnivač firme je bio veliki zagovornik Brexita, a 2019. je sjedište iz Londona prebacio u Singapur

Dyson Supersonic fen za kosu

 Charlotte Faith/alamy/profimedia

Britanska tvrtka Dyson, koja je najpoznatija po svojim usisavačima i proizvodima za oblikovanje kose, prolazi kroz veliko restrukturiranje zbog kojeg će u Ujedinjenom Kraljevstvu otpustiti čak tisuću zaposlenika, piše BBC News. Ta će odluka pogoditi i stotine zaposlenika tvrtki koje su povezane s Dysonom. Izvršni direktor Hanno Kirner najavio je da će pružiti podršku onima koji se nađu na popisu za otpuštanje. Trenutno tvrtka sa sjedištem u engleskom gradiću Wiltshireu ima 3500 zaposlenika pa očekivani broj otkaza znači smanjenje za više od četvrtine.

- Brzo smo rasli pa, kao i sve tvrtke, s vremena na vrijeme preispitujemo svoje globalne strukture kako bismo bili spremni za budućnost. Zbog toga predlažemo promjene u našoj organizaciji, što bi moglo rezultirati otpuštanjem radnika", rekao je Kirner. Procjenjuje da tvrtka, koja ima urede u Malmesburyju i Hullavingtonu, posluje na "sve žešćim i konkurentnijim globalnim tržištima" pa moraju biti "poduzetni i agilni".

- Odluke koje utječu na bliske i talentirane kolege uvijek su nevjerojatno bolne - dodao je izvršni direktor tvrtke koja se proslavila izumom prvog usisavača bez vrećice.

Sličan val otkaza u Dysonu se dogodio prije nekoliko godina kada je tvrtka tijekom pandemije koronavirusa ukinula 900 radnih mjesta. Tada su svoj potez opravdali tvrdnjom da je pandemija promijenila način na koji ljudi kupuju proizvode, a to utječe na njihovo poslovanje.

S druge strane, prošle je godine Dyson najavio planove za ulaganje 100 milijuna funti u novo središte za istraživanje i razvoj u središtu Bristola.

Dysonovo posljednje financijsko izvješće, koje je predano listopadu prošle godine, pokazuje da je njegova godišnja dobit prije oporezivanja blago pala na 9,6 milijuna funti za 2022. s 10,2 milijuna funti godinu prije, zbog pada broja prodane robe.

Independent piše da je Sir James Dyson, koji je tvrtku osnovao 1991. godine, 2019. izazvao kritike zbog svoje odluke da preseli Dysonov glavni ured iz Wiltshirea u Singapur, a neki su ga optuživali za licemjerje jer je bazu britanske tvrtke prebacio u Aziju dok je bio istaknuti zagovornik Brexita. Rekao je da taj potez nema nikakve veze s odlukom Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU i da ima komercijalnog smisla jer će mnogi Dysonovi budući kupci biti u Aziji.

image

James Dyson, izumitelj vakumskog usisavača bez vrećice i osnivač tvrtke

Glen Stubbe/zuma Press/profimedia

Prošle su godine i predstavljeni planovi za tehnološki centar na Filipinima, s ciljem zapošljavanja dodatnih 400 inženjera, te 100 milijuna funti vrijedno novo središte za istraživanje i razvoj u Bristolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 10:41