NAJVEĆI GUŠT

Maslinovo ulje mladog Ipše jedno je od 20 najboljih na svijetu: Držimo se starog pravila berbe i obrade ulja...

‘Život na selu je najljepša stvar koju si čovjek može priuštiti‘

Ivan Ipša

 Goran Sebelic/Cropix

Kad imaš dobre temelje, onda je sve puno lakše. I pitanje je bi li se 32-godišnji Ivan Ipša iz Ipši kraj Oprtlja u Istri ikada bavio zemljoradnjom da nije bilo njegove obitelji - oca Klavdija i majke Irene koji su u zadnjih 20 godina od imena Ipša stvorili pravi brend. Jer njihovo je maslinovo ulje već dva puta proglašavano među 20 najboljih ulja na svijetu, a već godinama stvaraju i vrhunsku liniju vina. Koliko je dobro njihovo ulje, toliko je izvrsno i njihovo vino. Ivan se od malena našao u toj priči i zato je još kao dijete znao što želi - ostati na zemlji i obrađivati masline, a u budućnosti i vinovu lozu na obiteljskom imanju gdje živi zajedno sa suprugom i dvogodišnjom kćerkicom. Ima svoj OPG, koji naravno usko surađuje s OPG-om Ipša koji vodi njegov otac te obiteljskom tvrtkom. Na imanju gdje se obrađuju 32 hektara zemlje zaposleno je sedmero ljudi. No, kada se odlučio posvetiti ovom poslu, odlučili su podijeliti uloge na imanju koje slovi za jedno od najljepših u Istri.

image

Tata Klaudio, mama Irena i Ivan Ipša

Goran Sebelic/Cropix
image

Ivan Ipša

Goran Sebelic/Cropix

Odmalena u poljoprivredi

- Odmalena volim ovaj posao, a posebno sam se u njega zaljubio kada je otac krenuo u obnovu imanja. To mi se jako sviđalo pa sam odlučio ići u srednju poljoprivrednu školu u Poreč. Kada sam završio srednjoškolsko obrazovanje, posadili smo više maslina. Prije sedam godina osamostalio sam se u svom OPG-u Ivan Ipša i dosad sam obrađivao četiri hektara maslinika, a ove godine podižem još četiri hektara nedaleko od Oprtlja. Dobili smo financiranje iz Mjere 4.1.1. za sadnju višegodišnjih nasada. Riječ je o zemlji koju sam dobio u višegodišnji zakup od države i na mojoj su nekada bili vinogradi i livada. I tamo ćemo saditi masline na terasama, kao što imamo i ostale naše maslinike na našem području. To je nešto zahtjevnije, kako za obradu, tako i za branje maslina, ali kada uređujemo zemlju, onda nam je bitno i da krajobrazno uredimo zemljište - govori nam mladi Ipša koji ima planove i za vinogradarstvo. Jer nakon što podigne četiri hektara novog maslinika, plan mu je za tri godine na tri hektara zemlje podignuti i vinovu lozu. Inače, njegova obitelj ima već pod vinogradima šest hektara.

- Rad na imanju u našoj obitelji je određen tako da svatko obavlja svoj dio posla. Ja sam zadužen za maslinike i da u našu obiteljsku uljaru donesem plod masline u savršenim stanju. Imamo raštrkane maslinike, pa je to dosta zahtjevan posao, a najviše je, naravno, posla kada je sama berba jer do tri puta dnevno nosimo masline u uljaru. Svi su nam maslinici jako blizu, od 300 metara do najviše osam kilometara, tako da nam je od prvog dana bitna ta brza prerada. Ulje je najbolje kada se masline prerade tri sata nakon što se uberu. I toga se držimo - govori nam ovaj mladi poljoprivrednik i otkriva nam da je najsretniji kada je na traktoru.

- Stvarno sve volim raditi, od marketinga i prodaje ulja do berbe i rada u uljari, no najdraže mi je kada sam na traktoru cijeli dan. Onda ni o čemu ne razmišljam, samo sam povezan s prirodom. Možda na kraju dana budeš jako umoran, ali ti je mozak bez stresa. To mi je najveći gušt - otkriva nam Ivan kojega se često sreće na brojnim prezentacijama ulja i gastronomskim eventima u Istri i šire. Život na selu, i to u Ipšima koje broje samo 20 stanovnika i imaju sedam kućnih brojeva, nije mu problem.

image

Ivan Ipša, mladi maslinar koji se prijavio za natjecaj Mladi poljoprivrednik

Goran Sebelic/Cropix
image

Tata Klaudio, mama Irena i Ivan Ipša

Goran Sebelic/Cropix

Buđenje uz cvrkut ptica

- Život na selu je najljepša stvar koju si čovjek može priuštiti. Živiš doma, s obitelji si. Ujutro te probudi cvrkut ptica. Iako su Ipši malo selo, sve nam je na kraju blizu. Trst nam je na 40 minuta, Kopar na pola sata, Rijeka na sat vremena. Nismo daleko od nekih većih centara. Pa gledajte kako je samo u Zagrebu. Kada idete s jednog dijela Zagreba u drugi, treba vam sat i pol. I zato mi nije problem živjeti u ovako maloj sredini - ističe. Rad s obitelji ga ispunjava.

- Kada radite na obiteljskom imanju gdje i živite probudite se s poslom i zaspite s njime. Što god da treba uvijek si tu. Tako da mogu reći da nikada ne mogu zakasniti na posao, jer živim s njime. Doslovce spavam na poslu. Takav posao ima svoje prednosti i mane. Primjerice kada radi uljara u doba berbe, doslovce se iz kuće spustiš u pogon i u minutu si na poslu, kaže nam Ivan kroz smijeh. Najzahtjevnija je berba maslina koja traje cijeli listopad. Osim što je naporna jer se sve radi ručno, Ivan kaže da je jako važno imati i dobar odnos s radnicima. Baš zbog toga ova obitelj još uvijek ima domaću radnu snagu koja im pomaže da plod dovedu do uljare. U dvije grupe bude po osmero ljudi.

image

Ivan Ipša

Goran Sebelic/Cropix
image

Ivan Ipša

Goran Sebelic/Cropix

Stari sjaj imanja

- Najvažnija je kava s našim djelatnicima i svima onima koji nam pomažu za vrijeme berbe i dobra marenda te komunikacija. To je, uz kvalitetno plaćeni rad, vrlo bitno ako želite zadržati radnu snagu koje je sve manje. Na taj se način povezujemo. Zato već godinama nama u berbu dolaze isti ljudi. A kada traje berba, bitno vam je da vam sve štima jer sve moramo raditi složno i brzo - ističe ovaj maslinar. A za vrijeme berbe najzahtjevniji je rad u uljari. Telefoni ne staju zvoniti, posebno lani, kada je bila velika navala ostalih maslinara na preradu.

- Radim do pola noći iako uljara radi praktički non-stop. Moram odspavati barem šest sati. Probao sam jednom ne spavati 23 sata, ali više to ne isprobavam - govori nam ovaj perspektivni mladi poljoprivrednik pred kojim je još mnogo velikih planova.

Obitelj Ipša priču o maslinarstvu gradi već 25 godina, a lani je otvorila novu luksuznu kušaonicu na potpuno obnovljenom obiteljskom imanju. Kušaonica je samo vrh sante leda. Godinu prije obitelj je otvorila svoju boutique uljaru, a potom je počelo uređenje vinskog podruma, nove terase, skladišnih prostora, nove konobe. Staro kameno imanje Ipša zasjalo je opet nekadašnjim sjajem, a ova obitelj samo kaže da su uložili puno. A sve je počelo od male konobe s ognjištem i stolom za možda šest osoba. Bila je to prije 20 godina prva kušaonica maslinova ulja u Istri.

image

Ivan Ipša

Goran Sebelic/Cropix
image

Maslinova ulja Ivana Ipše

Goran Sebelic/Cropix
image

Pasica Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:34