Politička drama

Martina Dalić podnijela ostavku: potpredsjednica Vlade otišla nakon skandala s mejlovima

Plenković: 'Ministrica i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost'
Andrej Plenković i Martina Dalić
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog afere "Hotmail", objavili su premijer Andrej Plenković i Martina Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost - izjavio je premijer Plenković novinarima.

Afera "Hotmail" u čijem je središtu Martina Dalić nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, nakon čega je oporba na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora.

Nakon objave da je Dalić dala ostavku, Plenković je nastavio s iznošenjem 'konteksta o okolnostima' u kojima je nastao Lex Agrokor.

- U takvim okolnostima Dalić je konzultirala ljude koju su o toj temi mogli pomoći. I to mogli pomoći u kratkom roku - rekao je Plenković.

Plenković: 'Žao mi je što Dalić napušta ovu Vladu'

- Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva Ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i bitno potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti - istaknuo je Plenković.

- Sada kada smo u fazi finalizacije nagodbe i kada će ovaj zakon, ovoga tjedna na razini EU, postati pravne stečevine EU, onda danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana, temeljni strateški cilj ostvarili - rekao je.

- Iz mog aspekta i stavljanja na stol mog političkog kredibiliteta u nizu situacija, iz aspekta države ostvarili smo strateški cilj. Zadovoljan sam. Žao mi je što Dalić napušta ovu Vladu. Svojim je iskustvom dala veliki doprinos - zaključio je premijer.

Dalić: 'Ne želim biti uteg premijeru'

Nakon premijera riječ je preuzela Martina Dalić.

- U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora ispada da sam ja ispala uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Ja to ne mogu prihvatiti. Dobila sam politički zadatak od tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. Velika je sreća svih sadašnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. Za to mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Ne zbog mene. Ja nisam učinila ništa pogrešno, nemoralno ili nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je.

Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Bit će vremena da svatko objasni svoju ulogu u krizi oko Agrokora. Plenkoviću zahvaljujem na povjerenju i radu, svim kolegama zahvaljujem na podršci. Želim vama, predsjedniče Vlade, puno uspjeha u daljnjem radu - rekla je Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:54