Ulaganja

Marko Kolanović: Američke dionice su podcijenjene i 'prilično jeftine'

Šef Odjela za kvantitativna istraživanja i derivate J.P. Morgana dao preporuku
Marko Kolanović
 YouTube

Kad je početkom godine zavladala pandemija koronavirusa, na burzama je bio potop, na što u početku nisu bile imune ni dionice tehnoloških divova poput Applea.

U međuvremenu se američko tržište kapitala oporavilo, a te su dionice opet u nebesima. Primjerice, dionica proizvođača iPhonea u veljači se srozala na 224 dolara, a sada je na 381 dolar.

Kako je nedavno pisao Fortune, od sredine ožujka do sredine lipnja dionica Applea skočila je nevjerojatnih 62 posto, podigavši tržišnu kapitalizaciju za 600 milijardi dolara, a analitičar tog magazina proglasio je taj skok vrijednosti najvećim u analima svjetskog kapitalizma.

Ne odnosi se takav bombastičan trend na sve dionice, ali omjer cijene i zarade na dionicama je povišen.

Kretanja na tržištu

Zagrepčanin Marko Kolanović, šef Odjela za kvantitativna istraživanja i derivate američke investicijske banke J.P. Morgan, ipak vjeruje da su dionice i dalje “prilično jeftine”. Kako je objavio u poruci investitorima, cijene dionica u odnosu na obveznice signaliziraju da treba promatrati buduća kretanja na tržištu i dodao da su dionice podcijenjene.

Mjere američke središnje banke na početku krize, spuštanje kamata i kupnja imovine, dovele su do toga da su institucionalni investitori preplavili obvezničko tržište gotovinom, a “osušili” dioničko. Zarade na obveznicama u međuvremenu su u padu pa će se idućih mjeseci, kako smatra Kolanović kojeg tamošnji mediji opisuju “tržišnim guruom J.P. Morgana”, ulagači vrlo vjerojatno požuriti vraćati.

Primjerice, hedge fondovi, koji se oslanjaju na kvantitativne analize, početkom godine smanjili su izloženost dioničkom tržištu jer su tako sugerirali njihovi trgovinski algoritmi. Padne li idućih mjeseci indeks koji mjeri volatilnost tržišta, tzv. VIX indeks, ispod određene razine, programi koje koriste ti hedge fondovi usmjerit će stotine milijardi dolara natrag na dioničko tržište kako bi oni dostigli svoj povijesni medijan izloženosti dionicama.

Trend rasta

Ta seoba vjerojatno neće toliko podići dionice koje ionako imaju trend rasta i sada su na svojim vrhuncima, poput Applea, Amazona ili Tesle, koje prosperiraju u pandemiji, nego one za koje će se smatrati da su vrijedne, poručuje Kolanović. Investitori očekuju da će Joe Biden biti izabran za novog američkog predsjednika u studenome ove godine, ali ni ekonomski utjecaj korone, ni taj politički trenutak tržište još ne vrednuje na pravi način, smatra Kolanović.

Što se tiče koronavirusa, podaci sugeriraju da će, čak i da dođe do drugog vala zaraze, ekonomska cijena toga biti manja od najavljivane, a što se tiče izbora, Kolanović ne vidi veliku razliku između budućeg predsjednikovanja Trumpa ili Bidena, odnosno ne smatra opravdanim strah od moguće pobjede Bidena i njegovih poteza. Smatra da će na tržištu, kada dođe vrijeme za ocjenjivanje utjecaja epidemije koronavirusa i rezultata američkih izbora, doći do promjena i dizanja vrijednosti dionica.

Tehnološki sektor je “hot”

Stručnjaci na hrvatskom tržištu napominju, pak, kako treba biti oprezan te prilikom investiranja imati na umu da je korona donijela, i još će donijeti, niz problema za mnoge industrije pa treba dobro birati sektore i dionice u koje će se investirati. “Zato je, primjerice, tehnološki sektor ‘hot’. Naravno, svi ovi trendovi su puno snažniji na Zapadu nego što su kod nas”, istaknuo je Danijel Delač, član Uprave InterCapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 20:47