Treći mandat

Marija Hrebac: Cilj nam je završiti prodaju Croatia banke

Nakon što su ulagači iz SAD-a i Hong Konga najvjerojatnije odustali, razmatralo se i pripajanje HPB-u
Marija Hrebac
 Dragan Matic/Cropix

Mariji Hrebac, direktorici Hrvatske agencije za osiguranje depozita od 2012. godine, Nadzorni odbor povjerio je još jedan četverogodišnji mandat na čelu te državne institucije, treći dosad. Odluku je donio na sjednici 20. rujna koja se održala u sastavu Stipe Župan, Jadranka Grokša Kardum i Mario Jurišić, a informaciju o tome direktorica Hrebac objavila je na društvenoj mreži Linkedin.

Sa zakonskim promjenama početkom godine u djelokrugu te agencije, nasljednika DAB-a, više nije sanacija banaka, nego samo osiguranje depozita. Na pitanje na čemu će biti naglasak u njezinu poslovanju u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, Hrebac kaže: "Naglasak će biti na doprinosu financijskoj stabilnosti bankarskog sustava, razvoju instrumenata i elemenata sustava koji će preventivno djelovati na sprečavanje propasti kreditnih institucija, podizanju razumijevanja i svijesti te edukaciji javnosti o ulozi i načinu funkcioniranja sustava osiguranja depozita te nastavku priprema i usklađenja nacionalnog sustava osiguranja depozita s ostalim europskim sustavima osiguranja na putu prema razvoju i implementaciji jedinstvenog europskog sustava (EDIS)".

Konkretan projekt

No, tu je i jedan konkretan projekt, u sljedećem razdoblju, kaže Hrebac, očekuje se i finaliziranje postupka kupoprodaje Croatia banke. Poziv za iskaz interesa za kupnju 100 posto dionica te državne banke je okončan. Najprije je produljen rok za dostavu ponuda jer su to zatražili zainteresirani ulagatelji, potom i za dubinsko snimanje, a posljednja vijest o Croatia banci objavljena je 23. listopada prošle godine. Za kupnju Croatia banke tada su stigle četiri ponude, što je bilo "iznad očekivanja", a javila su se dva zainteresirana ulagatelja iz Europe, jedan iz SAD-a i jedan iz Hong Konga. Nakon postupka dubinskog snimanja Croatia banke, zaključenje transakcije očekivalo se u sljedećim mjesecima, ali zainteresirani ulagatelji, očito, na kraju su odustali. Riječ je o banci koja drži samo 0,5 posto tržišta. Posljednji podaci HNB-a govore da je u prvih pola godine imala dobit od 4,3 milijuna kuna, a stopa osnovnog kapitala iznosila je 13,55 posto.

Bolja suradnja

Razmatralo se i pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci koja se nametnula kao sigurna alternativa, s obzirom na to da je uspješno preuzela Jadransku banku, ali sve opcije zasad ostaju otvorene.

Nekad privatna Croatia banka u teškoće je zapala 1999. godine i otada je u vlasništvu države koja ju je u tom razdoblju tri puta dokapitalizirala. No, to banci nije pomoglo pa je glavni motiv sadašnje prodaje upravo ojačati njezinu kapitalnu poziciju.

U sljedećem razdoblju, rekla je Hrebac, cilj će joj biti i unapređivanje suradnje s institucijama Vijeća za financijsku stabilnost. Inače, EK nedavno je opomenula Hrvatsku zbog nepravilnog prenošenja četiri direktive, među kojima je i Direktiva o sustavima osiguranja depozita. Iz Hrvatske agencije za osiguranje depozita izvijestili su da ih je začudila opomena EK, s obzirom da su još u veljači poslali objašnjenje da se sporni članak o prijenosu sredstava iz jednog sustava u drugi ne može primjenjivati u Hrvatskoj. Razlog tome je što Hrvatska ima samo jedan sustav osiguranja koji je obavezan za sve kreditne institucije pa nema drugog sustava u koji bi se sredstva mogla prenositi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:53