Objava troškova

Marica Vidaković traži objavu savjetničkih honorara: 'Moramo biti transparentni'

Predstavnici privremenog vijeća vjerovnika podržali su dosadašnji rad savjetnika
Marica Vidaković
 Davor Pongračić / Hanza Media

U izvanrednoj upravi još nisu donijeli odluku hoće li objaviti pojedinačne troškove pravnih i financijskih savjetnika, iako je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik, to najavio u nastupnoj izjavi krajem veljače.

U srijedu je, neslužbeno doznajemo, izvanredna uprava konzultirala vjerovnike što napraviti u vezi s tim, a Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika, rekla nam je, pak, kako smatra da bi se ti troškovi trebali objaviti.

- Svjesna sam trenutne političke situacije i delikatnosti danih okolnosti, ali je moje mišljenje da u tome treba biti transparentan. Jednako tako se zalažem i da se objave dosad isplaćena potraživanja dobavljača po svim grupama, jer će ionako biti dostupni uvidom u sudski spis. Ali čak i bez te mogućnosti mislim da bi to Agrokor morao objaviti. Jednako tako sam za objavu svih drugih dokumenata koji su važni za ovaj proces, jer zbilja moramo ovaj postupak napraviti što transparentnijim kako se ne bi prigovaralo da se nešto skriva i prikriva - kazala nam je Marica Vidaković.

Kako se moglo neslužbeno doznati, izvanredna uprava Agrokora, zasad, odustala je od objave tih troškova i razmišlja o tome da se objave poslije 10. srpnja.

Razlog je tome, navode, to što se boje da su vjerovnici već ionako dosta vremena izgubili na osluškivanje političkih i medijskih potresa posljednjih tjedana pa ih je strah da bi objava tih troškova mogla ponovno skrenuti fokus vjerovnika s procesa sklapanja nagodbe na druge probleme.

Marica Vidaković, pak, kao što smo istaknuli, drži da unatoč svemu, te podatke treba objaviti, baš zato da stalno medijsko i političko preispitivanje informacija ne bi oduzimalo vrijeme i energiju vjerovnicima koji rade na nagodbi.

321 milijun kuna za savjetnike

Pokušali smo od Agrokorove izvanredne uprave dobiti i komentar na tvrdnju Francka da je uvidom u sudski spis ustanovio ovaj ponedjeljak da Agrokor Trgovačkom sudu još nije dostavio dokumentaciju vezanu uz roll-up kredit i zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničkog vijeća koje su održane nakon 23. siječnja ove godine.

- Agrokor regularno i redovno surađuje sa sudom - glasio je jedini komentar koji smo dobili iz Agrokora o toj temi. Kad je, pak, riječ o troškovima pravnih i financijskih savjetnika, prema podacima s kraja ožujka oni su iznosili 321 milijun kuna od ukupno predviđenih oko pola milijarde kuna. Od toga je 110 milijuna kuna plaćeno za odvjetničko-pravne usluge, 37,5 milijuna kuna za usluge financijskih savjetnika, 159 milijuna kuna za savjetnike za restrukturiranje, 14 milijuna kuna za forenziku i druge usluge te 176,5 milijuna kuna za revizorske i porezne usluge. Prema neslužbenim informacijama, na troškove domaćih savjetnika, iz famozne Borg skupine, potrošeno je od 30 do 40 milijuna kuna, odnosno oko pet posto ukupnih troškova savjetnika.

Na ovom mjestu treba ponoviti da su predstavnici privremenog vijeća vjerovnika na zajedničkoj konferenciji za novinare jednodušno podržali dosadašnji rad savjetnika pa je tako Andrew Shannahan, predstavnik Knighthead Capital Managementa, ustvrdio da “Privremeno vjerovničko vijeće predstavlja vjerovnike koji će uskoro biti vlasnici Agrokora i koji jedini snose sve troškove Agrokorova restrukturiranja i procesa izvanredne uprave”.

- Ovi troškovi, iako vrlo visoki, u skladu su s međunarodnim standardima složenih slučajeva restrukturiranja kao što je ovaj, te ih vidimo kao nužnost koju moramo platiti. S obzirom na veličinu problema i Agrokorova duga, bez iskusnog međunarodnog tima koji radi zajedno s lokalnim stručnjacima, bilo bi nemoguće dovesti ovaj postupak do točke u kojoj smo danas - rekao je Shannahan.

Diana Nikolova, iz VTB banke, pak, istaknula je da vjerovnici “cijene rad izvanredne uprave i svih lokalnih i međunarodnih savjetnika koje je angažirala izvanredna uprava”.

- Njihovi dosadašnji rezultati uključuju stabilizaciju poslovanja i postizanje održivog poslovanja Agrokora, kao i značajno poboljšanje likvidnosti sustava s pozitivnim učincima na cjelokupno tržište i maksimalno očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj i zemljama regije - istaknula je Diana Nikolova.

Marica Vidaković tom je prigodom istaknula da vjerovnici “traže od strana koje nisu dio ovog procesa, ali na njega utječu, da se suzdrže od utjecaja i omoguće nam da dovršimo posao, na dobrobit svih dionika”.

- Ponašanje dijela politike neprihvatljivo je i djeluje negativno na restrukturiranje Agrokora - zaključila je tada Marica Vidaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24