sastanak

Marić: Tri mjere za pomoć poduzetnicima; Ugostitelji: Premalo i nedovoljno

Nastavlja se i izdavanje "covid kredita" za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna i to ne samo za "zatvorene" djelatnosti, ali one su prioritet
Zdravko Marić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u ponedjeljak nakon sastanka s poslodavačkim i poduzetničkim udrugama o tri mjere pomoći "zatvorenim" poduzetnicima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, "covid krediti" i podmirenje fiksnih troškova.

Vlada će, kako je rekao, nastaviti s isplatom pomoći od 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.

Nastavlja se i izdavanje "covid kredita" za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna i to ne samo za "zatvorene" djelatnosti, ali one su prioritet.

Treća mjera koju je najavio je pokrivanje dijela ili u potpunosti, fiksnih troškova poduzetnika, kao što su zakup, najam, komunalije, RTV pretplata, spomenička renta, ZAMP i sl.

Pritom će se, kako je rekao, gledati pad prometa u prosincu u odnosu na prošlu godinu: za mjeru će se "kvalificirati" oni s padom prometa od najmanje 60 posto, a administraciju će voditi Porezna uprava, na temelju faktura za fiksne troškove.

Nakon Marića, izjave o predstavljenim mjerama dalo je nekoliko predstavnika ugostitelja, koji su ih redom ocijenili premalim i nedovoljnim, a čelnik Udruge glas poduzetnika Hrvoje Bujas nije ni želio dati izjavu.

HUP: Učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve, ugroženo 100.000 radnih mjesta

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su nakon sastanka s predstavnicima Vlade, ocijenili kako učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve djelatnosti te su upozorili da je i dalje ugroženo više od 100 tisuća radnih mjesta.

Iz HUP-a u navode kako su im predstavnici Vlade na današnjem sastanku predstavili koji su im modeli kompenzacijskih mjera koje je HUP predlagao prihvatljivi, kako bi se spriječio "crni scenarij" kod svih onih kojima je zatvoreno poslovanje ili imaju velik pad prihoda uzrokovan pandemijskom krizom.

Poslodavci napominju i kako je HUP tijekom vikenda radio na dodatnim prijedlozima mjera koja obuhvaćaju osim ugostitelja i druge kojima je poslovanje odlukom Stožera obustavljeno, a na današnjem sastanku razmatrani su i ti dodatni prijedlozi.

Odluka Vlade, kako ističu poslodavci, ide u smjeru pokrivanja svih fiksnih troškova (najam, zakup, plin, voda, čistoća) tvrtkama kojima je pad prometa veći od 60 posto kao i nastavkom postojećih mjera za očuvanje radnih mjesta te covid kredita za likvidnost.

"Nisu svi podjednako zadovoljni ovim Vladinim prijedlogom. Mjere će imati nekog učinka, no on ovisi o tome koliko će dugo trajati kriza i na koje će se djelatnosti preliti dalje utjecaj pandemije", istaknuo je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

HUP će, kako je rekao, i dalje pokušavati dobiti najviše što je moguće u zadatim okolnostima za sve svoje članove i nečlanove, hrvatske poduzetnike i poslodavce.

"Više od 100.000 malih i srednjih tvrtki i dalje je izloženo propasti, stoga nam i dalje predstoji ozbiljan posao", poručio je Zorić.

Iz HUP-a u priopćenju ocjenjuju kako je Vladin prijedlog svojevrstan kompromis između dva modela koja su predlagali HUP i druge udruge ugostitelja, sam po sebi nije dugoročno dovoljan, ali je dobar početak razgovora koji se i dalje nastavljaju.

U narednim razgovorima veći će fokus biti na smanjenju ostalih troškova i PDV-a kao i svih onih parafiskalnih nameta čiji broj neprestano raste, a koji uvelike opterećuju hrvatsko gospodarstvo, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 14:31