Nova pravila

Marić: 'Novi zakon turističkim tvrtkama mogao bi omogućiti investicije od 3 milijarde kn'

Za hotele će vrijediti pravilo da će obuhvat turističkog zemljišta koje nije ušlo u temeljni kapital turističke tvrtke
Ministar državne imovine Goran Marić
 Luka Gerlanc / CROPIX

Turističke tvrtke dobit će na 50 godina u zakup zemljište na kojima posluju sa svojim hotelima, naseljima i kampovima, a cijena zakupa zemljišta kretat će se od šest do 12 kuna. Isto tako, turističke tvrtke u svakom će trenutku moći to zemljište kupiti prema procjeni sudskog vještaka. To predviđa novi zakon o turističkom zemljištu, točnije Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojega je danas u Funtani u novom Valamarovom kampu Istra Premium Camping Resort turističkoj javnosti predstavio ministar državne imovine Goran Marić. Taj je zakon trenutno na savjetovanju, a prvo čitanje trebao bi doživjeti u rujnu ili listopadu, da bi u konačnici mogao stupiti na snagu početkom iduće godine, a trebao bi turističkim tvrtkama omogućiti nove investicije od 2,5 do 3 milijarde kuna.

- Prema postojećem zakonu o turističkom zemljištu iz 2010. niti jednom kampu nije dana koncesija, svi kampovi se koriste gotovo besplatno i nemaju pravne osnove za korištenje, a govorimo o 14,5 milijuna kvadrata u kampovima. Isto tako, neprirodno je da hoteli i druge objekti budu na zemljištu koje nije u njihovom vlasništvu što znači da imaju bespravni status. Tvrtke su dosad investirale u strahu jer nisu ulagale u svoju imovinu - kazao je Marić i najavio da će se to ubrzo promijeniti.

Za hotele će vrijediti pravilo da će obuhvat turističkog zemljišta koje nije ušlo u temeljni kapital turističke tvrtke biti u vlasništvu općina i gradova, a zakupnina će iznositi od 6 do 10 kuna po kvadratu godišnje. Danas je prihod od oko 10 milijuna kvadrata tog turističkog zemljišta oko 10 milijuna kuna godišnje, od kojih 6 milijuna kuna pripada Fondu, a po 2 milijuna općinama i gradovima te županijama. Ako cijena zakupa bude minimalnih 6 kuna po kvadratu godišnje, ukupan prihod od turističkog zemljišta iznosit će 60 milijuna kuna godišnje, od kojih će 36 milijuna pripadati općinama i gradovima, a po 12 milijuna kuna županijama i Fondu.

Kada je riječ o kampovima u kojima se predviđa aktualnim zakonom suvlasnička zajednica, ona se novim prijedlogom ukida. Zakupnina će iznositi 12 kuna po kvadratu površine godišnje, a 10 posto popusta imat će kampovi na otocima. Svi kampovi s 4 zvjezdice ostvarit će popust od 5 posto na iznos zakupnine, a dodatnih 5 posto popusta dobit će kampovi s 5 zvjezdica.

- Danas je prihod za otprilike 14,5 milijuna kvadrata u kampovima 32 milijuna kuna godišnje od kojih 20 milijuna kuna pripada Fondu, a po 6 milijuna kuna općinama i gradovima te županijama. Ako cijena zakupa u prosijeku bude 10 kuna po kvadratu godišnje i ako u ukupnoj površini kampova koji su danas u suvlasništvu države bude vlasnik 90 posto zemljišta, ukupan prihod od zakupa zemljišta u kampovima iznosit će 130 milijuna kuna godišnje od kojih će 65 milijuna kuna pripadati državi, 26 milijuna općinama i gradovima, a po 19,5 milijuna županijama i Fondu. U slučaju prodaje, ukupna vrijednost 14,5 milijuna kvadrata u kampovima iznosi 6 milijardi kuna - najavio je Marić navodeći da se radi o reformskom zakonu.

Kada je riječ o pomorskom dobru, Marić je kazao da društvo mora dobiti koncesiju na zauzetom pomorskom dobru i tako trajno riješiti to pitanje, a odluku o dodjeli koncesije donosit će neposredno Ministarstvo državne imovine ako je na pomorskom dobru turističko zemljište. Iznos naknade bit će dvostruki iznos zakupnine za turističko zemljište, a koncesijska naknada će se dijeliti isto kao i zakupnina za turističko zemljište. Ako je na pomorskom dobru kamp - iznos naknade bit će dvostruki iznos zakupnine zemljište u kampovima, a koncesijska naknada će se dijeliti isto kao i zakupnina u kampovima.

Kod ostalog građevinskog zemljišta, društvu se priznaje vlasništvo zemljišta na kojem je procijenjeni objekt izgrađen. Formirat će se nova katastarska čestica za navedeni objekt čime će se riješiti imovinsko pravni odnosi za takve objekte, a zemljište koje nije procijenjeno vlasništvo je države.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da će ovakav zakon donijeti veliki benefit hrvatskom turizmu.

- Time će se otvoriti investicije od 2,5 do 3 milijarde eura, stvorit će se nova kvaliteta te će donijeti nova zaposlenja. Dosad su tvrtke uz rizik išle dalje, a ovim prijedlogom zakona konačno će tvrtke znati koliko i u što mogu investirati - kazao je Cappelli. Dodao je da se dosad od zakupa ovog zemljišta oko 150 milijuna kuna uložilo u javnu infrastrukturu, točnije šetnice, plaže i druge javne sadržaje, a s time će se i dalje nastaviti.

Novi zakon pozdravlja i Hrvatska udruga turizma, iako bi voljeli da je cijena zakupa manja.

- Sada se okvirno cijena zemljišta plaća oko 4,5 kuna po kvadratu, a mi bismo voljeli da cijena bude oko jedan euro. Međutim, ovaj zakon treba gledati u razvojnom i investicijskom ciklusu. Država će više dobiti da se desi 12 ovakvih investicija kao što je kamp gdje smo danas, nego da se sada tri godine raspravljano oko toga hoće li naknada biti 9 ili 10 kuna - kazao je čelni čovjek udruge Veljko Ostojić ističući da je ovaj zakon jedan od tri ključna izazova hrvatskog turizma uz PDV i radnu snagu.

- To je prostor za snažne investicije i dizanje konkurentnosti ukupnog sektora. Pohvaljujem snažnu inicijativu da se to pitanje riješi. Pozdravljamo režim zakupa jer je suvlasnička zajednica bila uistinu apsurd. Bila je nerealna i nigdje nije zaživjela. Pozdravljamo i mogućnost kupnje zemljišta te ambicija priznaje prava vlasništva gdje su sagrađeni kriteriji na kojima su sagrađeni objekti, visini zakupnine prema kategoriji za zvjezdica i orijentaciji prema otocima - zaključio je Ostojić dodajući da će turistička industrija prijedloge oko unaprjeđenja prijedloga predati do 14. srpnja.

Ostvareno oko 6,5 milijuna dolazaka

Ministar Cappelli komentirao je i dosadašnji dio sezona. Kazao je da je zadovoljan jer je u prvom polugodištu ostvareno oko 6,5 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja.

-Sve što smo predviđali, to smo i ostvarili. Uz male disbalanse u svibnju zbog vremenskih nepogoda, sve je drugo po planu. U ovom trenutku imamo ostvarenih oko 26 milijuna noćenja i oko 6,5 milijuna dolazaka turista, rekao je Cappelli. Lani je u istom razdoblju Hrvatsku posjetilo 6,4 milijuna turista, koji su ostvarili 25,4 milijuna noćenja. Cappelli očekuje da će turistički promet u ovoj godini rasti za dva do tri posto, ali da će špica sezona biti izazovna te da će se svatko mora razmisliti o svojoj politici cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:07