Porezna reforma

Marić najavio izmjene: Direktorima se ipak neće povećati koeficijenti za obračun doprinosa

Predloženo je i da se snižena stopa PDV-a obračunava i na jaja i proizvode mljekarske industrije te u turizmu
Ministar financija Zdravko Marić
 Marko Todorov / CROPIX

Za direktore i članove uprava tvrtki koji rade puno radno vrijeme u određenoj tvrtki ni nakon nove porezne reforme ipak se ne bi trebao mijenjati koeficijent za obračun doprinosa, poručio je Zdravko Marić, ministar financija.

To znači, dodao je Marić, da će koeficijent za obračun doprinosa u njihovu slučaju i dalje ostati 0,65, odnosno da se neće povećavati. Ono što će se mijenjati koeficijenti su za one direktore i članove Uprava koji ne rade u punom radnom vremenu.

Međutim, u ovom je trenutku još otvoreno pitanje hoće li se koeficijent za njih povećavati na 1,1, kako je predviđeno u nacrtu novog zakona o doprinosima, koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi, ili će se naći neko drugo rješenje.

- Što se tiče direktora i članova uprava, ništa se u zakonu neće mijenjati, no moramo reagirati na pojavne oblike u kojima je riječ o nepunom radnom vremenu, iako i tu ima određenih opravdanih razloga zašto je to tako - rekao je Marić, koji je jučer u HGK predstavljao konture nove porezne reforme koju Vlada predlaže. Dodao je kako će se u zakonu vrlo jasno propisati na koga se i na što to odnosi.

Preporuke

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je da je HGK predložio da se koeficijent, umjesto za sve, poveća samo za tvrtke koje ostvaruju prihode iznad određenog iznosa prihoda ili da od njega budu izuzete nove tvrtke do određene godine postojanja.

Marić je istaknuo da je u tijeku javna rasprava o paketu devet poreznih zakona te da je dosad zaprimio više od 200 prijedloga i preporuka izmjena. Njih će se, dodao je, razmotriti, nakon čega slijedi izrada prijedloga zakona i njihovo puštanje u Vladinu proceduru. Međutim, i poslije toga bit će vremena za izmjene, s obzirom na to da treća porezna reforma u posljednje tri godine ide u redovnu saborsku proceduru s dva čitanja.

Vlada je, moglo bi se reći, time uzmakla pred kritikama poduzetnika i javnosti. Naime, otkako je nacrt devet poreznih zakona krenuo u javno savjetovanje pozornost javnosti uglavnom je zaokupio dio koji govori o povećanju koeficijenta za obračun doprinosa za direktore i članove uprava tvrtki, no Marić je jučer ponovio kako se u slučaju nacrta zakona, o kojima javna rasprava traje još tjedan dana, do 6. rujna, radi tek o inicijalnim prijedlozima te kako je Vlada otvorena za prijedloge i preporuke.

Snižene stope

Iako je pitanje plaćanja doprinosa na direktorske plaće dominirala u dosadašnjoj javnoj raspravi, Marić je ukazao i na niz drugih izmjena koje bi reforma trebala donijeti. To se posebno odnosi na uvođenje snižene stope PDV-a od 13 posto na dječje pelene, svježe meso i ribu te voće i povrće, a što bi u konačnici, uvjereni su u Vladi, građanima u njihovim kućnim budžetima trebalo ostaviti znatno više novca. Međutim, jučer se u prepunoj Vijećnici HGK, u kojoj je bilo stotinjak sudionika, mogao čuti i prijedlog da se snižena stopa PDV-a obračunava i na jaja i proizvode mljekarske industrije, kao i na manje brodove, te u turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:06