Reagirao na poziv udruga

Marić: Četvrti krug porezne reforme je završen, sada je trenutak da se malo zastane

Udruge Lipa i Women in Adria te Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) zatražile su u utorak od ministra financija Zdravka Marića izmjene Zakona o doprinosima
Zdravko Marić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je, komentirajući poziv više udruga da se izmjeni Zakon o doprinosima jer se male tvrtke masovno zatvaraju, kazao da je četvrti krug porezne reforme završen te da je sada trenutak da se malo zastane i pogleda što je napravljeno, a podsjetio je i da su brojni poduzetnici apelirali za jednak tretman svih poreznih obveznika.

Udruge Lipa i Women in Adria te Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) zatražile su u utorak od ministra financija Zdravka Marića izmjene Zakona o doprinosima, uz tvrdnju da su se njihove najave obistinile i da se male tvrtke masovno zatvaraju.

"Kao što smo i upozoravali u trenutku najave obveznog plaćanja doprinosa za direktore i članove uprava, a bez obzira na veličinu i financijske mogućnosti kompanija, prema našim anketama dolazi do masovnog zatvaranja trgovačkih društava mikropoduzetnika. Radi se o stotinama tvrtki koja su se zatvorile u 2019. godini, a njihovi vlasnici više neće biti neto uplatitelji u proračun", stoji u zajedničkoj objavi Udruge poreznih obveznika Lipa, Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) i udruge Women in Adria.

Iz udruženja smatraju da je Zakon o doprinosima, koji je na snazi od 1. siječnja 2019. godine, u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Europske unije, ali i same Hrvatske te da se izrazito nepovoljno odrazio na poduzetnike početnike, dugoročno na generiranje novih poduzetničkih pothvata te uplate u proračun.

Udruženja su ponovila zahtjeve upućene još jesenas, kojima traže da direktori početnici do tri godine od početka poslovanja, direktori-roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče se raditi na manje od punog radnog vremena, kao i direktori/likvidatori društava čiji je mjesečni prihod manji od 15 tisuća kuna, budu izuzeti od plaćanja doprinosa na puno radno vrijeme. Traže i da navedene kategorije budu izuzete od obračuna razlike doprinosa, retroaktivno, od 1. siječnja 2019. godine, kako bismo izbjegli njihovo zatvaranje u 2020. zbog nemogućnosti plaćanja istih", poručuju iz udruženja.

"Ja ću i dalje zadržati pristojan stav prema njima, bez obzira što s te strane nisu bile baš uvijek točne, argumentirane i pristojne informacije, odnosno pristojni pristup", rekao je Marić odgovarajući na upit novinara uoči užeg kabineta Vlade.

Podsjetio je da je ove godine stupio na snagu četvrti krug porezne reforme te da sad u Ministarstvu rade na brojnim pravilnicima. "Jedan od pravilnika, odnosno jedna od uredbi Vlade koja će uskoro biti donešena, najvjerojatnije će iziskivati jednu brzu, kratku zakonsku izmjenu obzirom na ovo što smo otkrili u proteklih nekoliko dana", najavio je Marić.

Kako je četvrti krug porezne reforme praktički zaokružen, Marić ističe da je za sve daljnje izmjene poreznog zakonodavstva uvijek spreman na razgovore, no misli da je sada trenutak da se malo zastane i da se pogleda što je napravljeno, što su dobre i eventualno loše stvari.

Kazao je da su i on i njegovi kolege u Poreznoj upravi uvijek spremni sjesti i razgovarati, bez prejudiciranja ikakvih rješenja. No, napominje da ovdje nije riječ o plaćama nego o osnovicama za obračun doprinosa. S druge strane, naglašava, važno je uzeti u obzir i načelo solidarnosti i ostala načela poreznog sustava. Podsjetio je da su dobili apele brojnih poreznih obveznika, koji su između ostaloga od ministra financija i Vlade tražili jednak tretman prema svim poreznim obveznicima.

Po njegovim riječima, u Poreznoj upravi rade analizu, no o njoj sad ne može detaljnije govoriti jer je idući tjedan prvi sastanak Vijeća ekonomskih i financijskih ministara te je dobar dio ljudi iz Ministarstva poprilično aganžiran u Bruxellesu i u Zagrebu na pripremi tog sastanka.

Navevši da nije zatvoren ni za jednu temu, pa ni za ono što su pojedine udruge u svom otvorenom pismu tražile, istaknuo je da su izmjene Zakona o doprinosima nedavno stupile na snagu, a da se o njihovoj argumentaciji može razgovarati, ali tek kad će postojati malo jača podloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 10:25