globalna nestašica

Manjak čipova uzrokuje kašnjenja u proizvodnji laptopa i pametnih telefona

Problem ima nekoliko uzroka, kažu izvršni direktori industrije i analitičari
Ilustracija
 Handout/AFP

Proizvođači automobila i elektroničkih uređaja, od televizora do pametnih telefona, upozoravaju na globalnu nestašicu čipova koja uzrokuje kašnjenja u proizvodnji, i to baš u vrijeme oporavka potrošnje od krize uzrokovane koronavirusom.

Problem ima nekoliko uzroka, kažu izvršni direktori industrije i analitičari, među kojima su požar u jednoj japanskoj tvornici čipova, zatvaranje pogona zbog sprječavanja širenja pandemije u jugoistočnoj Aziji te štrajk u Francuskoj.

Još jedan kratkoročni uzrok nestašice čipova bilo je i gomilanje zaliha telekomunikacijskog diva Huaweija, uoči stupanja na snagu američkih sankcija njegovim dobavljačima sredinom rujna.

No, najveći problem su nedostatna ulaganja u tvornice za proizvodnju čipova od 8 inča, većinom u vlasništvu azijskih tvrtki, koja nisu pratila brži od očekivanja rast potražnje za 5G telefonima, prijenosnim računalima i automobilima porasla brže od očekivanog.

„Za cijelu elektroničku industriju imamo nedostatak komponenata“, ustvrdio je izvršni direktor kineske tvrtke Sand and Wave Donny Zhang, koji ističe problem s nabavkom mikrokontrolera, ključnog za proizvodnju pametnih slušalica na kojima trenutno rade. "U početku smo planirali završiti proizvodnju za mjesec dana, no sad ćemo vjerojatno trebati dva mjeseca", napomenuo je.

Jedan japanski dobavljač elektroničkih komponenata tvrdi kako nedostaje WiFi i Bluetooth čipova te da očekuje kašnjenja dulja od 10 tjedana.

Kineska automobilska industrija procjenjuje da će proizvodnja nekih kineskih proizvođača zbog nedostatka čipova biti pogođena u prvom tromjesečju iduće godine.

Potražnja kineskih potrošača, posebno za automobilima, neočekivano se brzo oporavila od krize s koronavirusom. Istodobno, a porasle su i narudžbe za proizvode poput prijenosnih računala i mobilnih telefona u regijama svijeta koje se još bore sa suzbijanjem pandemije, poput Europe i Sjedinjenih Država.

Rast potražnje pojačava pritisak na proizvođače 8-inčnih čipova. Tajvanska tvornica čipova TSMC je najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, za vratom joj puše Samsung, a slijede SMIC, GlobalFoundries i UMC, podacima su Trendforcea.

"Čini se da je problem uglavnom u tvornicama čipova", ističe izvor iz europske industrije poluvodiča, dodajući da su pod pritiskom posebno TSMC i GlobalFoundries.

TSMC, koji opskrbljuje Apple i Qualcomm, odbio je dati komentar, no njegov čelnik ovoga tjedna opisao je kapacitete kompanije "tijesnima".

GlobalFoundries, pak, poručuje kako ulaže u "jačanje kapaciteta kako bi udovoljio dosad nezabilježenoj potražnji". Kompanija planira u 2021. udvostručiti kapitalne investicije kako bi povećala proizvodnju.

Iz južnokorejske tvrtke DB Hitek, koja opskrbljuje Apple čipovima za tablete, navode da će njihovi pogoni za proizvodnju 8-inčnih čipova raditi punim kapacitetom barem idućih šest mjeseci, a očekuju da će ponuda biti nedostatna sve do druge polovine iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 23:34