GAMESTOP

Manija pri kraju: Mnogi igrači i ulagači iz Reddit zajednice keširali zaradu i izašli iz igre

Trgovinska platforma Robinhood pribavila je ukupno 3,4 milijarde dolara, koliko je od nje kao depozit zatražila kuća koja se bavi namirom
 Olivier Douliery/AFP

Što se sve događalo u ludom siječnju na Wall Streetu, kada su mali ulagači s Reddita zaratili s moćnim hedge fondovima koji su se kladili na pad cijene dionica GameStopa i niza drugih kompanija, bit će tema i virtualnog saslušanja u Odboru za financije američkog Kongresa.

Prijenos uživo

Kako je objavila zastupnica Maxine Waters, to će se odigrati 18. veljače, a događaj će se prenositi uživo. Bit će fokusiran na dobiti i gubitke vezane uz praksu "shortanja" (klađenja velikih profesionalnih ulagača, hedge fondova, na pad cijene dionice) te društvene medije i male ulagače.

U međuvremenu je dionica GameStopa nakon vrtoglavih visina, koje je bila dosegla krajem siječnja kad je u jednom trenu narasla 1600 posto, u ponedjeljak zabilježila značajan pad. Popularna trgovinska platforma Robinhood, preko koje se obavljao velik dio trgovanja tom i drugim "vrućim" dionicama, pribavila je ukupno 3,4 milijarde dolara koliko je od nje kao depozit zatražila kuća koja se bavi namirom. To bi, očekuje se, trebalo omogućiti da ukloni ograničenja trgovanja koja je uvela prošli tjedan i razljutila male ulagače. Kapital su Robinhoodu osigurali financijski "teškaši" Sequoia Capital, Ribbit Capital, Andreessen Horowitz i drugi.

Prošli tjedan je Robinhood, koji se hvali načelom demokratizacije financijskih usluga, onemogućio ulagačima-amaterima kupnju dionica lanca trgovina videoigara GameStop. Time su se gubici hedge fondova donekle ublažili, a mali ulagači odluku su žestoko kritizirali tvrdeći da platforma manipulira tržištem i štiti velike ulagače kojima su dionice GameStopa i dalje bile dostupne.

Teorija fondaša

Dok se prašina oko zbivanja na Wall Streetu još nije slegla, osvanula je vijest da je američka filmska kuća MGM otkupila prava na knjigu o GameStop sagi, ali knjiga tek treba biti napisana. Toga će se primiti Ben Mezrich, jedan od najprodavanijih autora knjiga The New York Timesa. Navodno će se knjiga zvati "The Antisocial Network" i opisivat će cijelu priču o amaterskim ulagačima koji su bacili Wall Street na koljena. Mezrich je autor bestsellera "Slučajni milijarderi: Osnivanje Facebooka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji".

Bloomberg je, pak, jučer objavio teoriju jednog od fondaša, Carsona Blocka, da rast vrijednosti dionice kao što je bio slučaj s GameStopom više miriše na akciju hedge fonda koji napada drugi hedge fond, nego što je posljedica navale ulagača s Reddita. Drugim riječima, misli da je akcija malih ulagača možda bila dimna zavjesa za fondaški rat, ali za to nije ponudio dokaze. Njegov fond, Muddy Waters Capital, također se bavi "shortanjem" i javno objavljuje svoje pozicije, a Block kaže da je bio žrtva "short squeezea" koji su izveli drugi hedge fondovi u slučaju dionica GSX Techedu nekoliko tjedana prije ludila oko GameStopa.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:28