Pozadina gašenja mljekare

Mali mljekari žalili su se da Meggle sve više svojih proizvoda uvozi

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Vijest da je Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj uz gašenje proizvodnje s otkazima za 160 radnika i 200 kooperanata koji su ih opskrbljivali sirovim mlijekom, jučer je u stručnim mljekarskim udrugama primljena sa suzdržanim i podijeljenim komentarima.

Dok Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, udruge koja okuplja većinu otkupljivača mlijeka, kaže da nije iznenađen takvim razvojem situacije, Dalibor Janda, predsjednik udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, navodi da je, koliko on zna, odlazak te mljekare, koja je u njihovoj udruzi, obrazložen nedavnom koronakrizom koja je pogodila i mljekarski sektor.

Nekoć najveća slavonska mljekara, koje je prije 15 godina prešla u vlasništvo Megglea, lani je u otkupu sirovog mlijeka sudjelovala s oko 6 posto količina od ukupnih 435.000 tona sirova mlijeka, a 70 posto odnosilo se na Dukat (Lactalis) i Vindiju, uz tridesetak malih otkupljivača mlijeka za ostatak.

Od tih malih mljekara i njihovih udruga mogle su se često čuti primjedbe da je u trgovačkim centrima sve više Meggleovih proizvoda iz Njemačke, Srbije i BiH. Njihovu bojazan da je to nagovještaj prekidanja proizvodnje u Hrvatskoj dijelili su i stručnjaci na mljekarskim skupovima, upozoravajući da upravo ti proizvodi ruše cijenu.

- Neuređeno tržište, na kojem trgovci godinama koriste pritiske s viškovima proizvoda iz drugih zemalja EU koji se ovdje prodaju po dampinškim cijenama, kontinuirano stvara pritisak na domaće tvrtke, koje ne mogu ići ispod proizvođačkih cijena za veleprodaju. Ovakvih je situacija već bilo i vjerujem da će se naći rješenje za kooperante koje bi trebalo preuzeti. To je danak globalizacije - kaže Bobetić.

Dalibor Janda, predsjednik udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, kaže da je ovo posljedica već poznatih nagomilanih poteškoća iz prijašnjih razdoblja, koje predstavljaju izazov za cjelokupni mljekarski sektor, što već dugi niz godina rezultira negativnim trendovima u proizvodnji i preradi mlijeka u našoj zemlji, a sve je to dodatno otežala pandemija koronavirusa.

Tvrtka Meggle Hrvatska u 2019. je od 342 kooperanta otkupila 25.334 tone mlijeka te se nadamo da će se poduzeti maksimalni napori kako bi se njegovi proizvođači i te količine, koje čine 5,82 posto ukupno otkupljenog mlijeka u prethodnoj godini, zadržali u hrvatskom mljekarskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:22