STIŽE POMOĆ?

Mali distributeri gorivom: ‘Posao nam je postao neodrživ!‘; Vlada: ‘Nećemo vas ostaviti na cjedilu‘

Jedno od rješenja je da Vlada subvencionira male vlasnike benzinskih crpki, drugi je da se poveća marža

Davor Filipović

 Ranko Šuvar/Cropix

Vlada će u iduća dva tjedna pronaći rješenje za spas malih distributera goriva: kako neslužbeno saznajemo, na jučerašnjem sastanku s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem dobili su obećanje da ih Vlada neće ostaviti na cjedilu.

Sastanak je, doznajemo, trajao nekoliko sati, a određen je i rok u kojem bi Vlada donijela i razradila prijedlog pomoći malim distributerima goriva koji su se, podsjećamo, zadnjom odlukom Vlade o zamrzavanju cijene goriva našli u teškoj situaciji. U igri je nekoliko mogućih rješenja: jedno je da se određena aktivnost malih distributera subvencionira, drugi je da se poveća marža, a treći da Vlada preusmjeri dio uprihođenog PDV-a na promet naftnim derivatima malim distributerima.

Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva, rekao je da su zadovoljni ozračjem sastanka koji su imali s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem i državnim tajnikom Ivom Milatićem.

- Mi od jutros imamo gubitak od jedne kune po svakoj litri goriva i pitanje je tko će od nas izdržati ovakvu situaciju. Nije više pitanje tko će je izdržati nekoliko mjeseci, nego i dva tjedna, koliki je rok koji smo dogovorili na sastanku. Teška situacija u kojoj su mali distributeri goriva ne traje od jučer, nego osam mjeseci. Naše male tvrtke stoga posluju otežano već dulje vrijeme - pojašnjava Miljavac, koji napominje da je sastanak bio korektan i da ima dojam da se pokušava pronaći rješenje.

- Ovo je kompleksan problem i toga smo svjesni. Kao Udruga smo se obvezali dostaviti sve podatke prema kojima bi Vlada donijela odluku o tome kako nam može pomoći i kako nas obeštetiti. Moramo dostaviti podatke o članovima i broju zaposlenih te sve ono što bi pomoglo da se dobije uvid i da program pomoći bude što precizniji - otkriva predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Miljavac kaže da se u ovoj situaciji gomilaju gubici te da se očekuje obustavljanje poslovanja.

- Moramo naći način na koji ćemo preživjeti jer nas situacija u kojoj smo se zatekli jako puno košta. Dug će biti oporavak u neke normalne okvire poslovanja. Nadam se da ćemo u iduće dvije, tri godine naći načina da pokrijemo gubitke. U ovoj situaciji bili bismo zadovoljni kada bismo zadržali situaciju da možemo servisirati obveze prema dobavljačima, imali novac za plaće zaposlenika te održali kakav-takav kreditni rejting prema bankama. Mi smo male obiteljske tvrtke i radimo sve da osiguramo egzistenciju obitelji - kaže Miljavac.

Miljavac kaže kako ima osjećaj da postoji politička volja da se ovaj problem riješi, ali se ne zna kakva će se rješenja ponuditi i kada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon sjednice Vlade poručio je kako je sastanak s malim distributerima bio konstruktivan te da su se dogovorili da će ta komunikacija biti stalna.

- Mjera o fiksiranju cijene goriva na snazi će biti dva tjedna, a nakon toga ćemo vidjeti kakva će biti situacija. Želim napomenuti da živimo u teškim i neizvjesnim vremenima, u kojima se svi poslovni subjekti suočavaju s problemima i nitko neće proći neokrznut. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Vlada mogu činiti sve da inflatorne udare prema građanima i gospodarstvu maksimalno ublažimo - poručio je ministar Filipović. Vlada je, podsjetimo, fiksirala cijene goriva na dva tjedna za benzinske crpke koje nisu na autocestama, a takvih je u Hrvatskoj 94 posto. Na autocestama ih je tek šezdesetak i tamo nisu prisutni mali distributeri, pa im ovako fiksirana cijena stvara gubitke zbog kojih će, kako tvrde, morati zatvarati crpke ili otpuštati radnike. Male benzinske crpke drže 20 posto tržišta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:23