SUKOB DIONIČARA

Mali dioničari Slatinske banke traže izvanrednu reviziju poslovanja banke: sporne su nagrade upravi

Uprava Slatinske banke zauzela je uoči Skupštine stajalište da dodatna revizija nije potrebna.

Poslovnica Slatinske banke u Zagrebu

 Zeljko Puhovski/Cropix

Na predstojećoj Skupštini Slatinske banke zakazanoj za 21.lipnja ove godine dioničari će, među ostalim, glasati i o prijedlogu da se naruči izvanredna revizija poslovanja banke zbog sumnji da su njezini vlasnici oštećeni prilikom nagrađivanja predsjednika i člana Uprave.
- Postoji opravdana sumnja da su odlukom Nadzornog odbora Društva od 28. prosinca 2023. godine i prijenosom 50.165 vlastitih dionica Društva predsjedniku Uprave Andreju Kopilašu i članu Uprave Oliveru Klesingeru povrijeđeni Statut Društva, Zakon, Politike primitaka Društva, Interni akti i Pravilnici Društva, čime je prouzročena šteta Društvu i njegovim dioničarima - navodi se u zahtjevu dioničara Dragutina Sokačića, Helija Kambera i Branimira Prakiša za narudžbu izvanredne revizije poslovanja Slatinske banke. Budući da Sokačić, Kamber i Prakiš, prema pozivu Uprave Slatinske banke za Skupštinu dioničara, zajedno imaju 9,28 posto temeljnog kapitala i 9,48 posto udjela u glasačkim pravima banke, njihov prijedlog naknadno je uvršten u dnevni red Skupštine dioničara i o njemu će se glasati.

Bez dividende

Prema prvotnome prijedlogu za Skupštinu dioničara spomenute banke, trebalo se, među ostalim, glasati o izvješćima o radu Uprave i Nadzornog odbora, politici primitaka vodećih ljudi banke i raspolaganju s dobiti iz njezina poslovanja u 2023. od 900 tisuća eura s prijedlogom Uprave da se dobit, kao i u prethodnim godinama, ostavi u imovini banke, odnosno da ne bude isplate dividende. Drugim riječima, trebala je to biti rutinska sjednica Skupštine dioničara, među kojima najveće udjele imaju tvrtke Cset d.o.o., s sjedištem u Sloveniji, i 2M Consulting iz Osijeka, obje po 9,22 posto dionica, mađarski fond Au79 Capital Korlatolt Felelossegu Tarsasag (9,13 posto), bivši saborski zastupnik iz HDZ-a i osječki liječnik Vlatko Kopić (8,84 posto) te Dragutin Sokačić, slatinski poduzetnik s 8,03 vlasništva u knjizi dioničara banke.

image

Predsjednik Uprave Slatinske banke Andrej Kopilaš

Matija Djanjesic/Cropix


Za Sokačića, Kambera i Prakiša odluka NO banke o nagradama Kopilašu i Klesingeru sporna je, među ostalim, zbog toga što se odnosi na poslovne rezultate banke u pet godina, počev od 2017. i zaključno s 2022. a s izuzetkom 2019., iako, upozoravaju spomenuti dioničari, u poslovnim izvješćima banke svih tih godina nije upisana moguća obveza banke da isplatu nagradu Upravi za uspješno poslovanje.
- Na koji je način Društvo izvršilo prijenos dionica Društva članovima Uprave i jesu Ii u trenutku donošenja Odluke o prijenosu 50.165 vlastitih dionica Društva predsjedniku Uprave Andreju Kopilašu i članu Uprave Oliveru Klesingeru bili ispunjeni propisani uvjeti za isplatu nagrade i ostalih varijabilnih primitaka članovima Uprave? - neka su od pitanja na koja bi, prema prijedlogu Sokačića, Kambera i Prakiša, trebala odgovoriti izvanredna revizija poslovanja banke. Spomenuti dioničari ističu i kako su Kopilaš i Klesinger nagrađeni za uspješno poslovanje u razdoblja u kojem nije isplaćivana dividenda dioničarima.

Protivljenje uprave

Stavljajući prijedlog spomenutih malih dioničara na dnevni red Skupštine, Uprava Slatinske banke iznijela je ocjenu kako dodatna revizija nije potrebna jer se svake godine provodila redovita revizija poslovanja s objavljenim revizijskim izvješćima u kojima se, ističe Uprava, pozitivno mišljenje davalo bez rezerve. Drugim riječima, Uprava je protiv izvanredne revizije u banci.
Hoće li dioničari većinski podržati spomenuti stav Uprave ili zahtjev Sokačića, Kambera i Prakiša nezahvalno je prognozirati jer je vlasnička struktura vrlo razmrvljena. Spomenutih pet najvećih dioničara zajedno kontroliraju 44,44 posto dioničkog kapitala banke, a kada se koncentracija vlasništva promotri temeljem broja dionica deset najvećih dioničara dolazi se do njihovog zajedničkog udjela od 66,09 posto. Budući da je NO banke Upravu nagradio s dionicama čiji je ukupni udio u dioničkom kapitalu 5,46 posto, među važnijim dioničarima su i Kopilaš i Klesinger.
Predsjednik Uprave Slatinske banke Kopilaš nagrađen je u prosincu prošle godine za uspješno poslovanje s 30.936 dionica, a član Uprave Klesinger s 19.229 dionica banke. Kada se spomenute nagrade izraze u nominalnoj vrijednosti dionice Slatinske banke od 13 eura, Kopilaš je postao bogatiji za 402 168 eura, a Klesinger za 250 tisuća eura. Burzovna cijena iste dionice jučer je dosegnula 15,5 eura.
Sredinom prošlog tjedna Slatinska banka, podsjetimo, objavila je preuzimanje Wüstenrot stambene štedionice d.d.. U proteklih pet godina Slatinska banka poslovala je s dobiti u rasponu od 180 tisuća do 900 tisuća eura, dok su se prihodi kretali između devet i 13 milijuna eura.

Uprava Slatinske banke: Ne pristajemo na pritiske za kupnju dionica po višestruko višoj cijeni od tržišne

Iz Uprave Slatinske banke poručuju da su analizirali prijedlog nekolicine malih dioničara za dopunu dnevnog reda Skupštine u kojem traže reviziju odluke Nadzornog odbora o isplati nagrada članovima Uprave te poručuju da se radi o tendencioznom prijedlogu.

Naime, Banka je, pojašnjava Uprava, u cijelom predmetnom razdoblju, za kojeg mali dioničari traže reviziju, imala imenovane neovisne vanjske revizore koji su za sve poslovne godine na koje se referiraju mali dioničari dali revizorska mišljenja bez rezerve.

"Ovo je već viđeni i na žalost najavljeni pokušaj diskreditacije rezultata i rada Uprave, koja unatoč ovakvim pritiscima ostaje zaštitnik svih svojih dioničara i pokretač rasta vrijednosti njihovih dionica. Zbog odgovornosti prema dioničarima, uprava Banke ne može pristati na ovakve pritiske koji bi doveli do pojedinačnih razgovora o kupnji dionica Banke od malih dioničara po višestruko višoj cijeni od tržišne. Na taj način pojedincima bi se mimo poštene poslovne prakse, a nauštrb koristi ostalih dioničara, osigurali posebni i povoljniji uvjeti prodaje dionica, a posebice u trenutku kada cijena dionice zbog započetih poslovnih aktivnosti bilježi značajan rast vrijednosti na tržištu. Poslovanje Banke temelji se na zdravom rastu, promišljenim poslovnim aktivnostima i pozitivnoj poslovnoj praksi zbog čega odbacujemo bilo kakav pokušaj dovođenja bilo kojih dioničara u neravnopravan položaj", poručuju iz Uprave Slatinske banke.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 12:58