Golemi potencijali

Mala općina u unutrašnjosti Istre ostvari više noćenja nego cijela ova hrvatska regija

Atrakcije su nenadmašne - od Kopačkog rita do Baranje, Iloka, Papuka i gradova poput Vukovara, Osijeka i njihovih velebnih muzeja. A o ljepoti prirode da i ne govorimo...
 HANZA MEDIA

U prvih osam mjeseci ove godine sve slavonske županije ostvarile su 327 tisuća noćenja te su time u plusu za 6 posto u odnosu na lani. A lani su tijekom cijele godine ostvarile 481 tisuću noćenja, dakle nešto manje od pola milijuna. Usporedbe radi, jedne male Bale s tisuću stanovnika nedaleko od Rovinja, s dva manja kampa, u prvih su osam mjeseci ove godine ostvarile 314 tisuća noćenja, dakle nešto manje nego cijela Slavonija zajedno u tom istom razdoblju.

Kada se situacija gleda na godišnjoj razini, Brtonigla nedaleko od Umaga ostvari 546 tisuća noćenja, dakle više nego cijela Slavonija. U prvih osam mjeseci ove godine tu je hrvatsku regiju posjetilo 164 tisuće turista, a više od polovica njih bili su domaći. To dovoljno govori u prilog tome koliko Slavonija turistički doprinosi ukupnom hrvatskom turističkom prometu koji će ove godine ponovno doseći 110 milijuna noćenja.

Bez obzira na to što su brojke uistinu sitne, Slavoncima i njihovu turizmu se posljednjih godina pridaje nešto veća pažnja, a dokaz tome je isticanje Slavonije na svim većim turističkim sajmovima u Europi ove zime, ali i činjenica da će se prvi put najveći skup turističkih djelatnika Hrvatske održati baš u Slavoniji. Dugo je trebalo da se takvo što dogodi jer je godišnji susret Dani hrvatskog turizma, koji okupi oko dvije tisuće turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske, uvijek rezerviran za obalna turistička mjesta - Rovinj, Poreč, Opatiju, Zadar, Šibenik, Mali Lošinj, Brač, Hvar, Dubrovnik ili Cavtat. Sve su to bili domaćini koji su se željeli što bolje isprsiti kada su ugošćivali svoje kolege iz ostatka države.

Osijek, 121015
Mladi Francuzi na poziv turistickih djelatnika iz Osijeka i Baranje snimaju kratki film o turistickoj ponudi istocne Hrvatske. 
Na fotografiji: Obilazak i voznja kanuima o Parku prirode Kopacki rit.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Obilazak i vožnja kanuima o Parku prirode Kopački rit

Od Slavonaca se sada puno očekuje, tim više što već dugo žele da se reflektor pažnje okrene baš prema njima. Kako bi pokazali u samo tri dana sve što imaju, pripremili su krcat program jer žele da sudionici ovog skupa vide svu Slavoniju. Kao i uvijek dosad, poprilično su ambiciozni jer je dva dana uistinu premalo za obilazak cijele te goleme regije, ali živi bili pa vidjeli kako će proći ovaj eksperiment. Naime, Dani hrvatskog turizma bit će tijekom tri dana organizirani u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Virovitici, Slavonskom Brodu i drugim gradovima. Time domaćini žele dati važnost svakom od tih gradova, svakoj od tih županija, iako sve one nisu turistički jednako zanimljive.

Jankovac, 290117.
Park suma Jankovac, koja je dio Parka prirode Papuk, u svako doba godine otkriva posebne cari prirode kojima mami brojne turiste i ljubitelje prirode. Poseban dozivljaj pruza pogled na tridesetmetarski zaledjeni slap Skakavac u tirkiznim bojama.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Park šuma Jankovac, koja je dio Parka prirode Papuk

Tome u prilog govori činjenica da se najviše noćenja ostvaruje u Osječko-baranjskoj županiji - oko 200 tisuća na godišnjoj razini, što je ponovno u usporedbi jednako broju noćenja u Bujama. Slijedi je Vukovarsko-srijemska sa 111 tisuća noćenja, što je jednako malom Svetvinčentu koji na godišnjoj razini ima čak 116 tisuća noćenja. Požeško-slavonska županija ima samo 37 tisuća noćenja, što je u usporedbi za više od 10 tisuća manje od jednog Motovuna. Naravno da je teško uspoređivati Slavoniju i Istru u turizmu, ali danas jedna mala općina u unutrašnjosti Istre, koja ima samo nekoliko tisuća stanovnika i sjedište općine od 300 stanovnika, ima više turista i noćenja nego cijela jedna županija s većim gradovima.

Osijek, Kopacevo, 200613.
Na danasnjoj promotivnoj voznji za novinare i predstavnike Zupanije osjecko-baranjske brodom Orao poplavljenim podrucjem Kopackog rita Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopacki rit Damir Opacic rekao je novinarima kako je zbog poplave i zabrane dolaska turista njegova ustanova do sada izgubila 350. tisuca kuna.Parku prirode Kopacki rit turisti i dalje otkazuju aranzmane jer se ne zna do kada ce trajati zabrana isplovljavanja brodova iako je vodostaj u padu.Na fotografiji:Ptica kormoran.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Ptica kormoran u Parku prirode Kopački rit

Znak je to da Slavonci moraju više zapeti i biti složniji ako žele barem djelomično živjeti od turizma. Nitko, naravno, ne misli da će to biti glavna gospodarska djelatnost na tom području, ali da bi mogla biti jaka poluga koja je kompatibilna s njihovom poljoprivredom, to je itekako moguće. Njezine atrakcije su nenadmašne - od Kopačkog rita do Baranje, Iloka, Papuka i gradova poput Vukovara, Osijeka i njihovih velebnih muzeja. O prirodi da i ne govorimo - rijeke, ravnice, beskrajni vinogradi i polja. A tek njihovi vinski podrumi s bogatom poviješću, odlična hrana i običaji, etno sela. Sve su to golemi potencijali za razvoj aktivnog, kulturnog i gastronomskog turizma, i to cijele godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:02