Glavni direktor HUP-a

Majetić: Ne znamo koliko je stanje teško, samo znamo da ne radimo

Objasnio je da što se tiče pregovora i mjera, bitna su tri elementa
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić
 Darko Tomaš / Hanza Media

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, te je komentirao Vladine mjere za spas gospodarstva uslijed epidemije Covid 19.

- Razgovaramo od početka krize i s Vladom i s poslodavcima, tražimo informaciju što se događa na tržištu, prenosimo glas poslodavaca Vladi i činimo sve kako bi sačuvali kako zdravlje, tako i gospodarstvo - uvjerava Majetić.

Objašnjava kako su u prvim mjerama tražili da se ide "manje u otpise, više u odgode". Smatra da je jako korisna bila prva mjera - 3.250 kuna koji su dobili tvrtke za svoje radnike koji su bili u problemu zbog koronavirusa iako, jasno je svima da to ne može biti dovoljno. Zbog toga su i nastavili razgovore s Vladom i tražili da ako firme ne rade, (80 posto tvrtke trenutno ne rade jer ne mogu ili ne smiju), troškovi dok ne rade su što bliže nuli ili da se otpišu.

- Glavni izazov je što ne znamo koliko je stanje teško, samo znamo da ne radimo. Kada se jednom svi vrate u urede, vidjet ćemo koliko će nam trebati da se vratimo u neki radni pogon, zato smo tražili da imamo što manje gubitaka od onog djela kad ne radimo, razgovarali smo u tom smislu da imamo što manje zaduženja tako da kada izađemo iz krize, možemo što prije doći u normalno stanje - objašnjava Majetić.

Objasnio je da što se tiče pregovora i mjera, bitna su tri elementa:

- Prije korone kada zamrzavamo sve ono što smo unijeli u koronu - troškovi, krediti, gubici - tražimo da se sve to zamrzne i odgodi za vrijeme nakon ove hibernacije kada ćemo opet imati prihoda i ćemo moći plaćati svoje obaveze.

- Drugi je dok ne radimo - trebamo znati što s tim troškovima jer trebamo donositi odluke i već sada pripremati aktivnosti kada izađemo iz korone.

- Treći je dio period kada izađemo - da imamo na raspolaganje kredite i to s odgodom plaćanja. Nakon korone ćemo još godinu - dvije osjećati posljedice, prognozira Majetić.

Naglašava da nema nijedna industrija koja nije zahvaćena ovom krizom i zato je kriterij Vlade s kojim su se složili - ako pada 20 posto prometa, može se reći da postoji problem zbog koronavirusa.

Majetić ne smatra da su mjere koje Vlada poduzima negativne.

- Onih 3.250 kuna - 350 tisuća radnika je u toj mjeri sada, dakle tim ljudima je siguran posao 3 mjeseca, koliko očekujemo da će trajati kriza plus 3 mjeseca koliko preuzima poslodavac, dakle sačuvali smo radna mjesta. Danas ili najkasnije do kraja tjedna, pitanje je banaka - očekujemo i moratoriji na sve isplate u vrijeme kada smo zamrznuti - da nema kredita, lizing rata...

Kaže da odgode pomažu ali su to ipak zaduženja koja se jednom moraju vratiti, zato traže da sve to ide u smjeru otpisa. Ionako je, kaže previše parafiskalnih namete koje se plaćaju dok se posluje, ali u vrijeme kada se ne radi, nema potrebe za to, smatra i naglašava da je sve u interesu čuvanja radnih mjesta.

- Sada radimo mjere zaštite gospodarstva, želimo ga zaštiti, ali ne znamo kakav će nam trebati lijek jer ne znamo kakvo je stanje - zaključuje direktor HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:35