Tragična država

Maduro je minimalac povisio na 4.500 bolivara, s tim se jedva mogu kupiti 3 kile mesa

Minimalna plaća od 4.500 bolivara iznosi 50-ak američkih dolara prema službenom tečaju
Ljudi bježe iz Venezuele, u sredini fotografija pokazuje koliko je bolivara potrebno da se kupi kila mesa (9.500.000)
 Nacho Doce / Carlos Garcia Rawlins / Lusia Gonzalez / Reuters

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro donio je odluku o povećanju minimalne plaće za 150 posto, što je šesto njihovo podizanje u ovoj godini, u sklopu gospodarske reforme kojom se nije uspio zauzdati vrtoglavi skok inflacije.

Minimalna je plaća tako povećana tri mjeseca nakon podizanja za 3.400 posto i devalvacije domaće valute bolivara, odnosno uvođenja nove valute kojom je uklonjeno pet nula s prijašnjih novčanica.

Najnovijim skokom mjesečna je minimalna plaća uvećana s 1.800 na 4.500 bolivara, što je 50-ak američkih dolara prema službenom tečaju.

Pritom je zbog inflacije – koja je eksplodirala na 1.350.000 posto u ovoj godini, prema izračunu u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) – taj iznos jedva dostatan za kupnju tri kilograma mesa.

Maduro povećanje minimalne plaće naziva prvom korekcijom u gospodarskom planu koji je na snazi od kraja kolovoza, a uključivao je devalvaciju bolivara za više od 96 posto i povećanje poreza.

Među planiranim je mjerama i podizanje trenutno niskih cijena benzina, koje bi tek trebalo stupiti na snagu. Maduro kaže da su njegove reforme omogućile "značajno usporavanje inflacije", premda priznaje da ona "ostaje zabrinjavajuća". Venezuelski čelnik nije iznio brojke o indeksu cijena koje nisu objavljivane od 2016. godine. Smatra da je inflacija "osjetno ispod MMF-ovih projekcija", a prema kojima bi hiperinflacija u 2019. godini trebala dosegnuti 10 milijuna posto.

Južnoamerička zemlja u gospodarskoj je krizi od 2014. godine, kada je oštar pad cijena nafte izazvao krizu koja je pokrenula egzodus približno dva milijuna ljudi, podsjeća AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 19:41