SITUACIJA ESKALIRA

Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo, Orban: MOL će ostvarivati ekstraprofit, sve ide u proračun

‘To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi‘

Benzinska postaja MOL u Mađarskoj

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.

MOL je u utorak upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje.

Panična kupovina dovela je do nestašice i jedino je rješenje veći uvoz, dodali su.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

U utorak navečer ograničenje je ukinuto, oko tri tjedna prije planiranog roka.

Vlada je bila prisiljena odmah ukinuti ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je u utorak navečer predstojnik ureda premijera Orbana Gergely Gulyas na brifingu koji je održao zajedno s predsjedateljem i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

„Nismo više mogli čekati... jer samo tako možemo osigurati opskrbu”, rekao je Gulyas.

Ukidanje limita cijena potaknut će inflaciju, dodao je, ne navodeći konkuretnu procjenu. U listopadu premašila je 21 posto, napominje Reuters.

U srijedu premijer Orban ustvrdio je na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi.

„Proteklih su dana na snagu stupile bruxelleske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban, a MOL će ostvarivati ekstraprofit koji ćemo preusmjeriti u državni proračun, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 09:20