MVM

Mađarska tvrtka preko terminala na Krku ulazi na hrvatsko tržište plina

Komercijalni rad terminala na Krku počeo je 1. siječnja ove godine pristajanjem tankera "Tristar Ruby", koji je dopremio 155 tisuća prostornih metara ukapljenog plina
 Matija Djanjesic/Cropix

Nabava ukapljenog prirodnog plina preko terminala na Krku osigurat će mađarskoj tvrtki MVM izravan pristup novim resursima i klijentima i ulazak na hrvatsko tržište plina, objavila je grupa povodom istovara prve pošiljke.

Komercijalni rad terminala na Krku počeo je 1. siječnja ove godine pristajanjem tankera "Tristar Ruby", koji je dopremio 155 tisuća prostornih metara ukapljenog plina, ekvivalent 91 milijun prostornih metara plina, za mađarsku tvrtku za trgovinu plinom MFGK, članicu grupe MVM.

Pošiljka je "prvi element paketa sporazuma", kojima je MFGK u lipnju prošle godine rezervirao ukupno 6,75 milijardi prostornih metara kapaciteta za uplinjavanje i ugovore o opskrbi na razdoblje od gotovo sedam godina, počevši od 1. siječnja 2021.", stoji u priopćenju.

Opskrbom putem terminala na Krku mađarska grupa MVM izravno ulazi na hrvatsko tržište plina, preko hrvatske podružnice tvrtke MFGK, u skladu sa strategijom širenja poslovanja u regiji koja uz Hrvatsku uključuje i Austriju, Slovačku, Češku. Srbiju i Rumunjsku, dodaje se.

Terminal na Krku i ugovori o nabavi koje je MFGK sklopio osigurat će Mađarskoj "stvarnu opskrbu plinom i diversifikaciju (nabavnih) ruta" i osigurati izravni pristup izvorima prirodnog plina i "tržišnim akterima" koji joj do sada nisu bili dostupni na mađarskom i regionalnim tržištima".

"Ukapljeni prirodni plin na Terminalu na Krku, koji je LNG nabavio, proizveli su isključivo igrači na zapadnoeuropskom tržištu", dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 01:04