Emmanuel Macron
 Stoyan Nenov / REUTERS
Francuski predsjednik

Macron najavio rat Googleu i Facebooku: 'Preveliki su da bi se njima upravljalo!'

Facebook i Google su preveliki da bi se njima upravljalo i trebalo bi ih rastaviti na manje dijelove
Piše: Filip PavićObjavljeno: 03. travanj 2018. 15:08

Facebook i Google su preveliki da bi se njima upravljalo i trebalo bi ih rastaviti na manje dijelove, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron uspoređujući dominaciju tih tehnoloških divova s naftnim magnatima početka 20. stoljeća poput Rockefellera ili J. Paula Gettyja, prenosi engleski Telegraph.

„U jednom trenutku, Vlada i ljudi, mogli bi mi reći – probudi se, oni nisu samo preveliki da bi propali, već i da bi se njima upravljalo, a to je nešto posve novo”, izjavio je Macron u intervjuu za magazin Wired govoreći kako je utjecaj digitalnih kompanija poput Facebooka i Googlea isti kao i onaj  naftnih magnata prvih desetljeća 20. stoljeća koji su zbog svojeg velikog bogatstva često izmicali svim pokušajima regulacije, a rješenje bi moglo biti rastavljanje tih digitalnih kompanija na manje dijelove.

Budući da francuski predsjednik u brojnim javnim istupima naglašava važnost poduzetništva, inovacije i tehnologije te je napravio veliki otklon od uobičajenog francuskog socijalnog državnog modela, njegova je izjava iznenadila brojne ekonomske komentatore.

Međutim, Macron je samo nastavio sa zahtjev za strožom regulacijom velikih stranih kompanija koji je Francuska već iznijela na nedavnom zasjedanju Europske komisije kada su glasno podržalli mjeru oporezivanja, tzv. GAFA porez, odnosno digitalni porez tehnoloških kompanija poput Facebooka, Googlea, Amazona i Applea koji poslovno djeluju na području Europske unije.

Linker
03. prosinac 2020 23:50