AKVIZICIJA

M SAN grupa kupuje bjelovarski Data Link: Širi poslovanje s LED rasvjetom

Data Linkove proizvode koriste brodogradilišta, automobilska industrija, veliki industrijski pogoni i vojska

Ilustracija LED rasvjete. Na Savskom nasipu između Mosta slobode i Mosta mladosti postavljena je nova LED rasvjeta i trim staza kod Savice

 Tomislav Kristo/Cropix

M SAN grupa kupuje tvrtku bivšeg predsjednika uprave Zagrebačke banke Franje Lukovića, bjelovarski Data Link. Luković je prije devet godina dokapitalizirao Data Link s 3,2 milijuna kuna i, uz Darka Crhu i Igora Horvatinčića, suvlasnik je tvrtke.

Najveća hrvatska IT kompanija najavila je na Zagrebačkoj burzi da preuzima 100 posto udjela u Data Linku. Pregovori su u tijeku.

- Društvo M SAN Grupa d.o.o. dana predalo je obvezujuću ponudu za stjecanje 100% vlasničkog udjela u kapitalu društva Data Link d.o.o., Bjelovar, Republika Hrvatska. M SAN Grupa d.o.o. će pravovremeno obavijestiti javnost o potencijalnim daljnjim koracima vezanim za stjecanje udjela - navodi M SAN u objavi na burzi.

Bjelovarska tvrtka jedna je od najvećih domaćih proizvođača industrijske LED rasvijete, a uz to se bavi razvojem elektronike. Zapošljava 21 zaposlenike, a prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka je 2021. imala prihod od 1,1 milijuna eura i neto dobit od 14.300 eura.

Ima dvije industrijske linije za proizvodnju LED rasvijete i dosad je, prema različitim specifikacijama, proizvela više od 6,5 milijuna komada LED rasvijete.

Data Linkove proizvode koriste brodogradilišta u Hrvatskoj, Portugalu, Senegalu i Švedskoj te u Perzijskom zaljevu, zatim automobilska industrija diljem Europe, veliki industrijski pogoni po svijetu, kao i vojska.

Ove godine planira završiti i IRI projekt razvoja nove genereacije LED rasvijete, takozvane "protueksklozivne" LED rasvijete. Riječ je o rasvijeti koja može izdržati vrlo ekstremne uvijete čime bi se još snažnije pozicionirala u industrijskoj primjeni.

MSAN-u upravo je taj dio posebno zanimljiv, jer tvrtka se značajno proširila u ‘zelenom‘ segmentu poslovanja, gdje LED rasvijeta igra veliku ulogu. K tome, protueksplozivne LED lampe po komadu postižu nekoliko desetaka puta višu cijenu.

Najveća IT kompanije je prije dvije godine kupila i tvrtku Omega software, koja je također razvila vlastitu proizvodnju LED rasvijete i posebno je aktivna u projektima modernizacije javne rasvijete.

Očekuje se da će Data Link zadržati sličan status unutar M SAN grupe kao i Omega software, koji je ostao neovisan brend i poslovni subjekt.

Za očekivati je da će nova akvizicija M SAN-u donijeti pristup novim tržištima, posebno izvan Europe, ali isto tako i Data Linku, koji će time dobiti zaleđe i najvećeg distributera u regiji kao i najveće online trgovine u regiji - eKupi.

Zanimljivo je da Data Link surađuje i s AD Plastikom kao i drugim različitim tvrtkama iz automobilske industrije, a da je M SAN unazad dvije godine aktivan u širenju u proizvodnju različitih električnih vozila. Inicijalno, romobila, a sada i električnih bicikala, koji također koriste led rasvijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:02