Odobrenje AZTN-a

Luksemburški investicijski fond preuzeo kontrolu nad marinama Šibenik, Dalmacija i Borik

Turska Dogus grupa prodala je početkom godine poslovanje s marinama pod brendom D-Marin investicijskom fondu CVC Capital Partners
llustracija
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je ocijenila dopuštenom koncentraciju kojom Venilia Investments iz Luksemburga stječe kontrolu nad marinama Šibenik, Dalmacija i Borik, koje su se do sada nalazile pod kontrolom Dogus Holdinga.

Turska Dogus grupa prodala je početkom godine poslovanje s marinama pod brendom D-Marin investicijskom fondu CVC Capital Partners iz Luksemburga, koji su time postali vlasnicima i triju hrvatskih marina - Dalmacija u Sukošanu, Borik u Zadru i Mandalina u Šibeniku - kojima je do sada upravljao Dogus. Venilia Investments je dio CVC grupe. Riječ je o društvu posebne namjene osnovanom upravo za potrebe ove transakcije.

Iz AZTN-a ističu da će provedba koncentracije imati učinak na hrvatskom tržištu usluga luka nautičkog turizma.

Provedenom analizom, naime, utvrdio je da hrvatsko tržište pružanja usluga luka nautičkog turizma obilježava asimetričnost i fragmentiranost. Na tom je tržištu ACI d.d. vodeći tržišni takmac koji, prema broju vezova i ostvarenom ukupnom prihodu, ostvaruje tržišne udjele od 20 do 30 posto.

Marina Šibenik, Marina Dalmacija i Marina Borik će nakon provedbe koncentracije ostvarivati zajednički tržišni udjel od 10 do 15 posto i time postati sljedeći najznačajniji takmac. Preostali dio tržišta čini veći broj manjih poduzetnika koji pojedinačno ostvaruju udjele manje od 5 posto.

Luke nautičkog turizma su ravnomjerno raspoređene duž Jadranske obale, a upravo su Zadarska i Šibensko-kninska županija među najznačajnijim županijama prema broju luka nautičkog turizma, broju vezova i ostvarenom prihodu.

Venilia Investments ranije nije bio prisutan na tom tržištu te će provedbom koncentracije samo preuzeti tržišne udjele ciljnih društava. Dakle, provedbom koncentracije neće doći do promjene u strukturi mjerodavnog tržišta, ali će se nastaviti konkurentski pritisak na ACI d.d. kao vodećeg takmaca, zaključuju u AZTN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:00