U crvenom teritoriju

Loš početak godine za Crobex, dionica Valamar Rivijere pala za 5,7 posto

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu prijepodne Crobexi su oštro pali
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu prijepodne Crobexi su oštro pali uz pojačani obujam trgovanja, prateći tako gubitke na europskim tržištima dionica, a u fokusu investitora dionice su turističkih kompanija i HT-a.

Crobex indeks bio je oko podneva na gubitku 0,93 posto, na 1.732 boda, a Crobex10 za 1,31 posto, na 1.003 boda.

Oba indeksa tako su na početku godine potonula, nakon što su i prošlu godinu, drugu zaredom, završili s minusom i to od otprilike 5 posto.

I na europskim su burzama u srijedu, prvog dana trgovanja u 2019. godini, cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji iz kineskog gospodarstva.

Frankfurtski DAX oko podneva bio je u minusu 0,4 posto, londonski Ftse 1 posto, a pariški CAC i talijanski FTSE MIB oko 1,8 posto.

Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi iznosio je do podneva 4,8 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego u petak u isto doba. Uz to, u blok transakciji s 15.000 dionica HT-a ostvareno je još 2,24 milijuna kuna prometa.

Najveći promet u redovnom trgovanju postignut je dionicom Maistre, 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je pritom stagnirala na 300 kuna.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 680.000 kuna. Cijena joj je potonula za 5,7 posto, na 34,6 kuna, pa je najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima.

Dionicom HT-a protrgovano je 625.000 kuna, a cijena joj je pala 1,33 posto, na 148 kuna.

Nešto veći prometi ostvareni su i dionicom Plave lagune, čija je cijena pala 1,2 posto, na 1.650 kuna te Arena Hospitality grupe, čija je cijena stagnirala na 341 kunu.

Među likvidnijim izdanjima najviše je porasla cijena dionice Dalekovoda, za 1,24 posto, na 8,18 kuna.

Dalekovod je jutros izvijestio da je posljednjeg dana 2018. potpisao ugovore o prodaji dionica u društvu Dalekovod Professio, koje se bavi vjetroelektranama, ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna.

Tako dobiveni novac Dalekovod će iskoristiti da u skladu sa sklopljenom predstečajnom nagodbom 55 posto novca iskoristi za vraćanje duga prema Mezzanine vjerovnicima, a ostatak za nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja, financiranje obrtnog kapitala te upravljanje likvidnošću, kaže se u priopćenju, u kojem se ne navodi s kojom tvrtkom su potpisani ti ugovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:07