Nova meka biznisa

Londonske tvrtke u pohodu na nove poslovne prostore u bogatoj europskoj državi

Za nezasitne apetite londonskih poslovnjaka,kneževina gradi poslovni kompleks za 30.000 ljudi
Poslovna četvrt u Luksemburgu
 Profimedia, Alamy

Od kada su građani Velike Britanije prije dvije godine odlučili izaći iz Europske unije, u jednoj od najmanjih članica traži se ured više, javlja Bloomberg. Londonske tvrtke nezadovoljne Brexitom, traže novu adresu unutar Unije, kako bi svoje poslovanje mogli nastaviti bez suvišnih birokratskih komplikacija.

Brexit je potaknuo više od 30 londonskih tvrtki, najvećim dijelom iz sektora financija, osiguranja i menadžmenta, da svoje urede presele u Luksemburg. Zbog toga se, u ovom vojvodstvu otvorilo preko 250 novih radnih mjesta, dok ih se očekuje još 3.000 tijekom sljedećih godina.

Upravo iz tog razloga, Luksemburg je gotovo u potpunosti ostao bez svojih raspoloživih kapaciteta za najam uredskih prostora.

Cijena kupovine ili najma nekretnine za uredske potrebe porasla je proteklih godina za više od 50 posto po metru kvadratnom. Poskupljenje ne smeta londonskim klijentima, koji bi cijenu najma kvadratnog metra u londonskoj poslovnoj četvrti platili čak tri puta više.

Kako bi mogli smjestiti sve zainteresirane londonske ekonomiste, u južnom dijelu vojvodstva gradi se posebno zdanje koje će imati kapacitet smjestiti više od 30.000 ljudi. Nova će zgrada biti sastavljena od stambenih jedinica, uredskih prostora, trgovačkog centra, dječje škole i posebne stanice za vlak. Jedini problem je to što unatoč svim naporima da bude završena u što skorijem roku, neće biti spremna na useljenje prije 2026. godine, što je 6 godina nakon predviđenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Osim Luksemburga, veliki porast interesa za uredski smještaj osjeća se i u Frankfurtu, Parizu i Dublinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:23