PODUZETNIČKI MINDSET

‘Logističke kompanije postat će robotičke ili ih neće biti. Ne strahujem od gubitka nadzora nad robotima‘

Roboti koje pogoni tehnologija Gideon Brothersa, trenutačno rade u skladištima i pogonima nekih od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih tvrtki u proizvodnom i logističkom sektoru
Matija Kopić

Roboti su budućnost logistike. Zbog toga hrvatska tvrtka Gideon Brothers koja je nedavno zaključila dokapitalizaciju vrijednu 31 milijun američkih dolara, stvara fleksibilne mobilne robote koji će, pojednostavljeno, zamijeniti skladištare na viličarima.

- Logističke kompanije postat će robotičke ili ih neće biti. Već prije pet godina svima je bilo jasno da automatizacija dolazi, no jako je dalek put od laboratorija do industrijski robusnog rješenja. Nama je nit vodilja stvaranje robotskog sustava napredne, duboke percepcije koja je slična našem ljudskom razumijevanju okruženja. Robot mora razumjeti okolinu da bi s njom komunicirao - kazao je u novoj emisiji Poduzetnički mindset Matija Kopić, suosnivač, suvlasnik i izvršni direktor tvrtke Gideon Brothers.

Ta tvrtka, osnovana prije četiri godine, sada ima urede u Zagrebu i Osijeku, no kako bi se dodatno približila kupcima svojih proizvoda, uskoro namjerava otvoriti urede u Bostonu i Münchenu. Ti će se uredi u prvom redu baviti marketingom, prodajom i upravljanjem zadovoljstvom korisnika.

- Za mene je važno da glavnina naših operacija i ljudi bude u Hrvatskoj. Zato ćemo razvoj zadržati ovdje. Uspjeli smo okupiti više od 90 robotičkih entuzijasta pod jednim krovom i to je rijetka pojava, a sigurno smo jedan od većih timova i na globalnoj razini. To je naš najveći uspjeh - rekao je Kopić te pojasnio kako tvrtka za sada proizvodi mali broj robota: - Naše je tržište tek u nastanku. Sve tvrtke koje se u svijetu bave sustavima mobilne robotike, proizvode nekoliko tisuća komada godišnje. Mi u fokus stavljamo konačna rješenja. Sad smo u fazi da trebamo skalirati velike klijente. Fleksibilni mobilni roboti posao logističara mogu podići na novu razinu.“

image
Matija Kopić i Saša Cvetojević

Roboti koje pogoni tehnologija Gideon Brothersa, trenutačno rade u skladištima i pogonima nekih od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih tvrtki u proizvodnom i logističkom sektoru. Većina njih sada na svojim skladištima tek testira robote, no razvoj tehnologije značio bi rast narudžbi na tisuće komada robota.

Amazon je, priča Kopić, 2012. godine kupio jednu robotičku tvrtku te od tada udara tempo svima koji žele biti usmjereni na učinkovitost svojih skladišta. Dodao je da neka predviđanja govore da će za deset godina u skladištima diljem svijeta biti više od 15 milijuna mobilnih robota.

image
Matija Kopić

Ne strahuje od gubitka nadzora nad robotima. Pojašnjava da robote sada nadziru ljudi, a da će u budućnosti za to biti zaduženi standardi. Pritom je istaknuo da je važno da tehnologijom i dalje upravljaju ljudi. Roboti mogu biti moćan alat za ostvarivanje ciljeva, ali čovjek ostaje glavni stvaratelj vrijednosti u industrijskim operacijama.

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno petkom u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 15:44