Osiguranja u 2020.

Ljudi masovno odustaju od uplata životnog osiguranja

Nekad se tvrdilo da je to dobar oblik štednje, no s padom kamata osiguravatelji su obavještavali klijente da nisu ostvarili prinos
Ilustracija
 Profimedia

S pogoršanjem financijskih prilika mnogi građani su privremeno obustavili uplatu životnog osiguranja ili su, pak, raskinuli ugovor.

Na kraju listopada, prema podacima Hanfe, bilo je 734.432 osiguranika, oko pet posto ili 37.193 manje nego u istome mjesecu lani. Tako su ukupne premije za životna osiguranja pale za 15,4 posto, odnosno za 397,63 milijuna kuna. Neke vrste osiguranja, manje osjetljive na krizne okolnosti, su povećane: autoosiguranja su, primjerice, rasla 11,7 posto, pa je na razini cijele industrije minus ipak podnošljiv. Podaci Hrvatskog ureda za osiguranja pokazuju da su društva za osiguranje u listopadu zaračunala ukupnu bruto premiju od 8,8 milijardi kuna, 1,26 posto manje nego u istome mjesecu lan.

Oblik štednje

Nekad su životna osiguranja bila vrlo popularna jer osim što nude određenu financijsku stabilnost u slučaju neželjenih životnih situacija, angažirani prodavatelji uvjeravali su ljude da je to ujedno dobar oblik štednje ili ulaganja. Međutim, posljednjih godina, s padom kamatnih stopa, kuće koje se bave životnim osiguranjima klijente su prisiljene obavještavati kako nisu ostvarile nikakav prinos.

Smanjio se i udjel životnih osiguranja u industriji, s više od 30 na 24,7 posto. Najveći gubitnik ove godine čini se da je Allianz Hrvatska, s padom premija životnih osiguranja od 38,6 posto ili za 187,3 milijuna kuna, a na drugome je mjestu Croatia osiguranje s minusom od 17,1 posto, odnosno manjim premijama u iznosu od 79 milijuna. Na razini ukupno ostvarenih premija, sa stopom pada od 17,8 posto, među većim kućama također predvodi Allianz Hrvatska, dok Croatia osiguranje bilježi minus od 1,3 posto. Adriatic osiguranje pak, koje se bavi autoosiguranjem, bilježi rast od čak 32,7 posto, a Euroherc od 5,9 posto. Objašnjavajući ovogodišnje rezultate, u Allianzu kažu da industrija ovisi o općim gospodarskim kretanjima i da se aktualna kriza odražava na sve segmente osiguranja.

- U vremenima kriza životna osiguranja uobičajeno bilježe pad prodaje tako da su ovakvi trendovi očekivani. U osiguranju je uvijek važna dugoročna perspektiva i na taj način treba promatrati rezultate i upravljati poslovanjem. Očekujemo da će interes i prodaja životnih osiguranja opet rasti s ukupnim oporavkom i već se pripremamo i za te povoljnije okolnosti - kažu u Allianzu.

Bez obzira na to što je posrijedi, odluka o raskidu ugovora o životnom osiguranju vrlo je skupa, osiguranik može ostati bez značajnog dijela uplate, pa i cijelog iznosa ako se na to odluči tijekom prve dvije ili tri godine (ovisno o vrsti osiguranja).

Matematičke pričuve

Uvjeti prema kojima se ugovaraju ova osiguranja često ne sadrže sve odredbe s kojima potencijalni ugovaratelj osiguranja mora biti upoznat pa u Hanfi pojašnjavaju da je njihova uloga omogućiti "širi okvir transparentnosti i informiranosti svih potrošača". Osim nepovoljnih uvjeta otkupa police, osiguravatelji naplaćuju i brojne naknade za različite troškove (ulazne, izlazne, za upravljanje, naknade banci skrbniku, za proviziju, doplaci na uvećani rizik, za otkup osiguranja, za izdavanje duplikata dokumenta) čija se opravdanost čini prilično dvojbenom.

- Prinosi na ulaganja iz sredstava matematičke pričuve povezani su s troškovima i naknadama prilikom izrade novog cjenika, odnosno pojedinog proizvoda osiguranja, a kod klasičnih životnih osiguranja, neovisno o kretanju prinosa, naknade ostaju nepromijenjene tijekom ugovornog razdoblja - objašnjavaju u Hanfi.

Pritom ističu da naknade ne određuje Hanfa, nego tržište, odnosno društva za osiguranje na temelju svog poslovnog modela i poslovnih planova. No, regulator napominje da Hrvatska primjenjuje regulativu EU i prije sklapanja ugovora društva za osiguranje moraju potencijalnim ugovarateljima dati na uvid dokumentaciju iz koje je vidljiv iznos naknada koje bi morali platiti.

- Hanfa priprema i dodatne smjernice za osiguravajuća društva. Ideja je navedenih smjernica da društva za osiguranje potrošače više informiraju o naknadama koje naplaćuju - kažu u Hanfi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07