Recikliranje stare ideje

Ljubljanski Dnevnik: Adris okuplja hrvatske kompanije za preuzimanje novog Agrokora

Spominju se Adris, Atlantic, Kraš, Podravka i obitelj čileanskih Hrvata Lukšić
Davor Lukšić, Fabris Peruško, Ante Vlahović
 Darko Tomaš / Damir Krajač / Jure Mišković / Hanza Media

U Hrvatskoj se planira osnivanje domaćeg konzorcija koji bi preuzeo novi Agrokor, a među mogućim članovima tog konzorcija spominju se Agrokorovi dobavljači - Adris grupa, Atlantic grupa, Kraš, Podravka, obitelj čileanskih Hrvata Lukšić i, po neslužbenim informacijama, hrvatski mirovinski fondovi, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Međutim, treba podsjetiti kako je to ideja stara preko godinu dana, koju su bili i potvrdili iz uprave Adrisa, ali se nakon toga taj projekt više nije spominjao.

"Riječ je o glasinama koje ne komentiramo. Krajnje smo usredotočeni na postojeće poslove", poručili su ovog puta iz Adrisa, što nije klasični demantij, ideje o preuzimanju Agrokora, ali izgleda da je ovog puta ipak riječ samo o spekulaciji. Doduše, tada se nije spominjala obitelj Lukšić, ali se sada se čini da obvezni mirovinski fondovi, nakon što su poprilično novca izgubili na dionicama Agrokorovih tvrtki, više ne bi hrlili u takvu avanturu.

Slovenski list navodi da je u tijeku prijenos vlasništva i imovine Agrokorovih solventnih tvrtki poput Leda, Jamnice, Zvijezde, Konzuma i drugih te Agrokorove imovine i nekretnina na nizozemsku tvrtku Aisle HoldCo kao krovnu kompaniju cijele skupine Agrokor, a vrijednost te imovine iznosi tri milijarde eura.

Strateški interes

Većina te imovine u rukama je dviju ruskih banaka i uglavnom američkih vlasnika raznih financijskih institucija i fondova, dok hrvatske banke imaju udio od 12 posto. Ako se ambiciozni planovi o osnivanju hrvatskog konzorcija realiziraju, to bi značilo da Hrvatska i dalje u Agrokoru vidi svoj strateški interes, ocjenjuje slovenski "Dnevnik", koji se ponajviše u vezi s tim osvrće na slovenski lanac Mercator i njegovu buduću poziciju u odnosima s Agrokorom.

"Za Mercator je glavno buduće pitanje hoće li se banke, kod kojih Mercator ima 738 milijuna eura kredita, složiti s prijenosom imovine solventnih Agrokorovih tvrtki na novi Agrokor", navodi taj list.

Naime, piše "Dnevnik", banke koje su omogućile Mercatoru da 2014. godine reprogramira svoje financijske obveze, dogovorile su klauzulu "change of control", prema kojoj se u slučaju promjene vlasništva u Mercatoru s time moraju složiti sve banke vjerovnice. Teoretski, navodi list, u slučaju da se sve banke s time ne slože, vjerovnici bi prema toj klauzuli od Mercatora mogli tražiti da odmah vrati sve svoje financijske obveze.

Kako bi izbjegli tu opasnost, navodi "Dnevnik", u Zagrebu je odlučeno da Mercator "do daljnjega ostaje u "starom" Agrokoru, jer banke vjerovnice ove godine, prije sklapanja dogovora s vjerovnicima, nisu bile spremna dati svoj pristanak na promjenu vlasničke strukture.

Tko će preuzeti upravu?

"Po mišljenju poznavatelja, to bi u ekstremnom slučaju moglo dovesti do toga da Mercator postane dio stečajne mase staroga Agrokora i da bi stečajni upravitelj iz Hrvatske upravljao njegovim tekućim poslovima ili sudjelovao u rasprodaji njegove imovine", navodi list, ali dodaje da postoje informacije da će problem biti riješen sljedećih mjeseci.

Osim sadašnjeg izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška i njegove zamjenice Irene Weber, u kombinacijama tko će preuzeti upravu novog Agrokora spominju se još i razna druga imena, među njima i Zvonimir Mršić, zatim bivši član Mercatorova nadzornog odbora Vladimir Bošnjak, a ako bi u vlasništvu ostala ruska državna banka Sberbank, onda i Miodrag Borojević, hrvatski državljanin, ali i član uprave ruskog trgovačkog lanca O,Key, piše slovenski "Dnevnik".

Nakon što se u srpnju postignuta nagodba vjerovnika Agrokora, izvanredna uprava radi na implementaciji nagodbe. "Projekt implementacije nagodbe bi se trebao potpuno zaključiti u prvoj polovini 2019. godine", navela je izvanredna uprava u mjesečnom izvješću o gospodarskom i financijskom stanju te provedbi mjera izvanredne Uprave za razdoblje od 11. studenog do 10. prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 04:16