Promjene zakona

Liječnički sindikat moći će pregovarati o granskom KU iako nije reprezentativan

Cilj zakona je proširiti krug sindikata koji pregovaraju o granskim kolektivnim ugovorima.
Marko Pavić na konferenciji Ravnopravnost je bolja za sve
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministarstvo rada je ovog tjedna u javno savjetovanje uputilo Obrazac prethodne procjene Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata čiji je cilj proširiti krug sindikata koji pregovaraju o granskim kolektivnim ugovorima. To bi se postiglo tako da u pregovarački odbor sindikata ulaze i predstavnici sindikata koji djeluju na području grane, odnosno sektora za koji se pregovara i koji su bili ili jesu zastupljeni u pregovaračkom odboru sindikata u pregovorima o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za sve javne službenike. To je, napominje se, "osobito važno za kolektivni ugovor za zdravstvo, jer će omogućiti sindikatu liječnika, kao jednom od najvažnijih sudionika zdravstvene djelatnosti, sudjelovanje u pregovorima".

Naime, Hrvatski liječnički sindikat je do sada sudjelovao u pregovorima oko temeljnog kolektivnog ugovora za javni sektor, ali nije mogao sudjelovati u pregovorima za granski kolektivni ugovor za zdravstvo, jer nema preko 20 posto učlanjenih liječnika. To je kriterij za reprezentativnost sindikata na granskoj razini, s tim da treba reći kako sindikat liječnika ispunjava drugačije uvjete koji važe za pregovore o temeljnom kolektivnom ugovoru. Prethodno je 29 sindikata u zdravstvu pokušalo sklopiti sporazum prema kojem bi se Sindikatu liječnika omogućilo da sudjeluje u pregovorima za granski kolektivni ugovor, ali je taj pokušaj propao jer, iako je na njega pristalo 28 sindikata, to nije dozvolio Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske.

​Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kazali su nam kako su upoznati s tim problemom, da ih je Ministarstvo prošlog tjedna zvalo u radnu grupu zbog tih promjene, ali da su jako iznenađeni što se objavio ovaj dokument na e-savjetovanju, prije nego što je radna grupa uopće počela s radom. Oni su nam rekli da su se nadali kako će sindikati unutar zdravstva postići dogovor ili da će Sindikat liječnika ipak uspjeti učlaniti dovoljan broj liječnika, ali da razumiju Ministarstvo koje želi riješiti taj problem. "No, to se ne radi bez socijalnog dijaloga, već uz punu suradnju sindikata, pogotovo kada se želi mijenjati odredbe koje derogiraju rezultate kriterija za određivanje reprezentativnosti sindikata", ustvrdio je tim povodom Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:22