Kad smo zaboravili na M. Dalić

Lex Agrokor uvršten u pravnu stečevinu EU i primjenjivat će se u svim zemljama Unije?

Ako se ta informacija službeno potvrdi, to bi bila velika satisfakcija za Plenkovića
Martina Dalić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, objavio je jučer da je Europsko vijeće uvrstilo Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog interesa za RH, takozvani lex Agrokor, u pravnu stečevinu Europske unije.

“Moram istaknuti jednu činjenicu koju ne znam zbog čega mi danas zaboravljamo. Svjesni ste događaja u Europskom vijeću - dakle, modalitet rješavanja ovakve problematike, dakle Zakon o izvanrednoj upravi u društvima od posebnog državnog interesa danas je Europsko vijeće verificiralo kroz svoju direktivu, odnosno uredbu kao postulat i pravnu stečevinu EU, i kao takva ona će se početi primjenjivati s današnjim danom u svim zemljama EU”, rekao je Horvat nakon konferencije “Hrvatska kakvu trebamo”.

Navodno je, prema neslužbenim informacijama, od 28 predstavnika država EU za uvrštavanje lex Agrokor u pravnu stečevinu EU glasalo 27 zemalja, a protiv je bila samo Slovenija. Pokušali smo tu informaciju provjeriti u Ministarstvu vanjskih poslova, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, ali nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu. Sukladno informacijama koje je iznio ministar gospodarstva, Vijeće EU izglasalo je uvrštenje lex Agrokor u Anex A Uredbe Vijeća i Parlamenta o insolvencijskim postupcima. Ako se ta informacija i službeno potvrdi, to bi bila velika politička satisfakcija za premijera Andreja Plenkovića, ali i za Martinu Dalić, bivšu potpredsjednicu Vlade koja je dala ostavku na tu dužnost u povodu afere “hotmail”. To bi nadalje značilo da se u državama Europske unije bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora mora voditi u okviru Zakona o postupku prinudne uprave.

Zasad su taj zakon priznale kao važeći na njihovu teritoriju, nepravomoćno, Engleska i Švicarska, i to nakon što je ruski Sberbank bio zatražio od tih država da ne prizna taj zakon, tvrdeći kako nije sukladan europskom insolventnom pravu. Sada kad je Sberbank pristao na nagodbu vjerovnika, to više i nije toliko bitno, ali će biti važno ako netko drugi od nezadovoljnih vjerovnika Agrokora bude htio “rušiti” taj zakon. Jer, ne samo da je lex Agrokor potvrdio hrvatski Ustavni sud, nego ga je, ako je informacija točna, i EU prihvatila kao dio svoje pravne stečevine. To u zanimljivu poziciju, da se tako izrazimo, dovodi Sloveniju čije sudstvo nije priznalo lex Agrokor, ali će ga morati priznati verifikacijom u Europskom vijeću. Drugim riječima, ni u Sloveniji se nitko neće moći naplatiti od imovine Agrokora mimo Zakona o postupku prinude uprave.

Tu je, naravno, najvažniji Mercator, međutim taj slovenski trgovački lanac ima ugovor s bankama-kreditorima koji je s njima sklopio Ivica Todorić, a koji umnogome ograničava upravljačka prava “starog” i “novog” Agrokora u Mercatoru. Štoviše, ako se banke ne slože s promjenom vlasništva u Agrokoru, mogle bi aktivirati klauzulu prema kojoj u tom slučaju mogu sve kredite u cijelosti staviti na naplatu i tako Mercator odvesti u stečaj. No, sadašnje informacije ne govore u prilog tome da će banke-kreditori Mercatora tako postupiti, ali će novi vlasnici Agrokora sigurno morati o tome voditi računa. No, jako je čudno što nam hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova nije službeno potvrdilo informaciju koju je javno iznio Darko Horvat, ministar gospodarstva, a jedini razlog za to mogao bi biti eventualni diplomatski “pravilnik” koji MVEP-u brani objavu takvih odluka dok se ne objave u Official Journalu EU. Jer, ponavljamo, ako je to točna informacija, a ne vidimo zašto bi ministar gospodarstva izlazio s netočnim podatkom koji je lako naknadno provjeriti, onda je to jedan lijep politički poen za predsjednika Vlade i bivšu potpredsjednicu Vlade. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:31