Chuck Yeager

Legendarni pilot koji je prvi probio zvučni zid tuži Airbus

Umirovljeni američki pilot ističe da to nije prvi put da Airbus koristi njegovo ime i lik bez dozvole
Chuck Yeager
 Profimedia, Alamy

Umirovljeni američki vojni pilot Chuck Yeager ušao je u povijest kao prvi čovjek koji je sredinom 40-ih godina prošlog stoljeća probio zvučni zid a sada podnosi tužbu protiv europskog proizvođača zrakoplova Airbus zbog korištenja njegova imena u promociji novog helikoptera.

Yeager je ušao u legendu 14. listopada 1947. godine kada je nad južnom Kalifornijom zrakoplovom s ugrađenim raketnim motorom razvio brzinu veću od brzine zvuka.

Mlađa generacija upoznala ga je 36 godina kasnije zahvaljujući filmu "The Right Stuff" (Put u svemir), utemeljenom na knjizi Toma Wolfea, u kojem ga je portretirao glumac Sam Shepard.

U tužbi podnesenoj u srijedu pred saveznim američkim sudom u Santa Ani u Kaliforniji, 96-godišnji Yeager žali se na upotrebu svog imena u promotivnom tekstu o Airbusovom helikopteru Airbus Racer, objavljenom u lipnju 2017. godine na internetskoj stranici europskog zrakoplovnog koncerna.

U članku se citiraju riječi tadašnjeg izvršnog direktora Airbus Helicoptersa, danas direktora grupe Guillaumea Fauryja: "Prije sedamdeset godina Chuck Yeager je probio zvučni zid", a Airbus po njegovim riječima sada "pokušava probiti troškovni zid. Ne možete se voditi geslom 'brzina bez obzira na cijenu'".

Umirovljeni američki pilot ističe da to nije prvi put da Airbus koristi njegovo ime i lik bez dozvole, navodeći primjer neautorizirane video-snimke njegova posjeta tvrtki 2008. godine.

Po njegovim je riječima Airbus Helicopters zatražio dozvolu za korištenje njegova imena u priopćenjima za javnost ali su odbili njegov zahtjev za naknadom od nešto više od milijun dolara i pravom veta na njegovo korištenje.

"Dvije su strane pregovarale ali su pregovori propali i sljedeći je korak, nažalost, bila tužba", ističe Yeagerov odvjetnik.

"Ta kompanija ne prodaje buritose", naglašava u telefonskom razgovoru u četvrtak za Reuters Yeaegerov odvjetnik Lincoln Bandlow. "Oni prodaju letjelice a ne postoji čovjek čije bi ime letjelici moglo donijeti veću vrijednost od Chucka Yeagera", dodaje Bandlow.

Umirovljeni američki pilot traži od Airbusa odštetu čiji iznos nije naveden. Slične je tužbe podizao i ranije protiv drugih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:42