Nadzor Hanfe

Leasing kuće moraju klijentima vratiti oko tri milijuna eura

Svih osam društava obračunavalo je leasing rate po kamatnim stopama koje su bile veće od početno ugovorenih
Ilustracija
 Paun Paunovic/Cropix

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, potaknuta utvrđenim nezakonitostima i nepravilnostima pri izračunu kamatnih stopa u nadzoru nad Raiffeisen leasingom, napravila je veliku akciju i izvanredni nadzor nad još devet većih leasing društava. Time je, kako ističu, obuhvatila više od 90 posto ukupne imovine leasing tržišta u Hrvatskoj.

Kod njih osam utvrđene su slične nezakonitosti i nepravilnosti, i to u: BKS-leasingu Croatia, Erste & Steiermärkische S-Leasingu, Impuls Leasingu, Mercedes Benz Leasingu Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasingu, PBZ leasingu, i UniCredit Leasingu Croatia. Prema procjenama regulatora, nepravilnostima je obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu. Prve grube kalkulacije pokazuju da bi se oštećenima moglo ukupno vratiti oko tri milijuna eura.

Bez pravne osnove

Nadzor Hanfe odnosio se prvenstveno na izračun kamatnih stopa u razdoblju od 2008. do 2020. godine.

- Utvrđeno je da su u tom razdoblju leasing društva neopravdano i jednostrano mijenjala kamatnu stopu u aktivnim ugovorima o leasingu (maržu ili ukupnu kamatnu stopu) na štetu primatelja leasinga, za što nisu imala jasnu pravnu osnovu ni opravdan razlog, te o tim izmjenama nisu obavještavala primatelje leasinga na prikladan način. Time je izbjegnut mogući utjecaj primatelja leasinga na izmjenu bitnog elementa ugovora o leasingu - tvrde u Hanfi.

Sva spomenuta leasing društva, temeljem jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala su leasing rate-obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od početno ugovorenih. Leasing društva su utjecala na visinu kamatne stope tako da su neosnovano mijenjala visinu kamatne stope ili marže jer nisu usklađivala promjenjive kamatne stope s promjenama tržišnih vrijednosti referentnih kamatnih stopa pa su primatelji leasinga tijekom ugovora platili ukupno veći iznos od onoga koji su trebali prema prvotno ugovornim odredbama.

Hanfa je u nadzoru utvrdila da su određene ugovorne odredbe koje pojedina leasing društva primjenjuju u svom poslovanju, a koje se odnose na obračun kamatnih stopa-leasing obroka, nejasne i nerazumljive primateljima leasinga. Zbog toga se proces obračuna, ali i izmjene kamatnih stopa i dalje odvija na nejasan i netransparentan način.

Nastupanje zastare

Hanfa je leasing društvima kod kojih su utvrđene opisane nezakonitosti i nepravilnosti naložila da s primateljima leasinga počnu sklapati ugovore na jasan i razumljiv način tako da u njima budu jasno određeni način obračuna kamatnih stopa i leasing obroka te uvjeti njihove izmjene, ali i da ugovore usklade sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju. Također, Hanfa je leasing društvima naložila i objavu cjelokupnih rješenja na naslovnici njihovih internetskih stranica u trajanju od 60 dana, a sve kako bi primatelji leasinga i javnost bili jasno i transparentno informirani. Naime, sad slijedi mukotrpna procedura. Klijenti, odnosno primatelji leasinga trebali bi vidjeti-izračunati jesu li i oni bili preplatili svoje automobile ili što već su kupili na leasing te imaju li pravo na povrat novca. Nakon toga sa svom dokumentacijom trebali bi se obratiti leasing kući s kojom su imali ugovor kako bi riješili taj problem. Jedan od glavnih problema vjerojatno će biti što je dosta tih ugovora u zastari. Zastara, prema zakonu, nastupa pet godina nakon plaćene zadnje preplaćene rate. No, kako pojašnjavaju upućeni, tome bi se možda moglo doskočiti ako bi klijent pokrenuo tužbu za ništetnost ugovora jer tada ne bi nastupila zastara.

UniCredit leasing Croatia isplatio 3,7 milijuna kuna

Tijekom izvanrednog nadzora Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, UniCredit leasing Croatia dostavio je, pak, obavijest i dokaze o povratu preplaćenih sredstava (leasing rata/obroka) primateljima leasinga koji su bili zakinuti, držeći se pritom općeg zastarnog roka. Oni su, kako se može iščitati iz rješenja, već tada isplatili ukupno 630 primatelja leasinga, odnosno na ukupno 1.055 ugovora o leasingu u ukupnom iznosu od 3,7 milijuna kuna te su nakon toga svakom primatelju leasinga poslali obavijest o provedenoj isplati. Tijekom prošle godine, na isti način, nakon provedenog nadzora, povrat preplaćenog novca primateljima leasinga odradio je i Raiffeisen leasing. Oni su isplatili oko 600 klijenata, a prosječni povrat bio je oko 108 eura po klijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:19