G20 u Veneciji

Le Maire: Mislim da bi najbolje rješenje bilo oporezivanje 25 posto dobiti

Francuski ministar financija priklonio se stavu SAD-a da bi minimalna globalna stopa trebala biti veća od predloženih 15 posto
Bruno Le Maire
 Andreas Solaro/AFP

Zemlje bi morale moći oporezivati četvrtinu dobiti velikih multinacionalnih kompanija, izjavio je francuski ministar financija na sastanku G20, pridruživši se stajalištu SAD-a da bi minimalna globalna stopa trebala biti veća od predloženih 15 posto.

Ministri financija skupine vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 okupili su se krajem prošlog tjedna u Veneciji kako bi razgovarali o predloženim izmjenama globalnog sustava oporezivanja i stanju u gospodarstvu.

Inicijativa OECD-a i G20 predložila je da se uvede minimalna globalna stopa oporezivanja kompanija od najmanje 15 posto.

Predloženo je i da se dio prava na oporezivanje multinacionalnih kompanija čiji prihodi premašuju 20 milijardi eura, preusmjeri iz matičnih zemalja u one u kojima posluju, pod uvjetom da dobit premašuje 10 posto prihoda.

Prijedloge je prije desetak dana poduprlo 130 članica inicijative, uključujući Hrvatsku, ali pregovori se nastavljaju i američko ministarstvo financija signaliziralo je prije desetak dana da bi minimalna stopa trebala biti viša no što je dogovoreno. Na njihovu stranu stao je i francuski ministar financija Bruno Le Maire.

- Mislim da bi najbolje rješenje bilo oporezivanje 25 posto dobiti kako bi se uvažile bojazni nekih zemalja u razvoju, koje su sasvim legitimne - izjavio je Le Maire.

Povjerenik Europske unije za ekonomiju Paolo Gentiloni istaknuo je pak da višu stopu traže gospodarstva u nastajanju, poput Brazila.

Neke zemlje traže da porez plaćaju kompanije s prihodima većim od 10 milijardi eura, dodao je Gentiloni, a neke pak traže da se proširi popis izuzetih sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:17