InterCapital

‘Lansiramo prve domaće ETF-ove, fondove kojima se trguje na burzi‘

ETF-ovi će se temeljiti na indeksima u Zagrebu i Ljubljani, Crobex10tr i SBITOP, što bi trebalo pridonijeti tome da tržište živne
Ivan Kurtović - predsjednik Uprave tvrtke Intercapital
 Tomislav Kristo/Cropix

Čudnovata i teška poslovna 2020. godina na samome kraju donosi dobrodošlu zanimljivost - društvo za upravljanje investicijskim fondovima InterCapital Asset Management pokreće prve domaće ETF-ove, fondove kojima se trguje na burzi. Lansiranje je, najavljuje Ivan Kurtović, predsjednik Uprave, početkom studenoga.

Bit će bazirani na dioničkim indeksima u Zagrebu i Ljubljani, Crobex10tr i SBITOP, što bi trebalo pridonijeti da tržište živne. "Lansiranje ETF-ova na domaći i susjedni, slovenski burzovni indeks će približiti praksu globalnih financijskih tržišta domaćem tržištu, gdje su upravo ETF-ovi napravili revoluciju u industriji investicijskih fondova. Naime, po svojoj veličini ETF-ovi su najbrže rastući segment fondovske industrije", objašnjava Kurtović.

Troškovi

Kompliciranog naziva (InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF i InterCapital SBI TOP UCITS ETF), ti će fondovi imati dvije klase udjela. Klasa A izražena je u kunama, a klasa B u eurima te je prva uvrštena na Zagrebačku, a druga na Ljubljansku burzu. Oba fonda će biti izložena dioničkom tržištu u omjeru ne manjem od 90 posto neto imovine, pri čemu će jedan fond replicirati CROBEX10tr dok je investicijski cilj drugog SBI TOP, što znači da se imovina ulaže isključivo u dionice u sastavu tih indeksa. Indeks CROBEX10tr čine dionice AD Plastika, Adrisa, Arena Hospitality, Atlantica, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Končara, Optime, Podravke i Valamara, odnosno dionica s najvećom free float tržišnom kapitalizacijom i prometom.

U SBI TOP su dionice Krke, Petrola, Zavarovalnice Triglav, Pozavarovalnice Sava, NLB-a, Telekoma Slovenije, Luke Koper, Cinkarne Celje, KD Groupa, Unipra i Intereurope. Troškovi fonda iznose od 0,6% do 0,8%, ovisno o njegovoj veličini, a mali investitori mogu kupiti fondove na Zagrebačkoj burzi putem brokera.

Prinosi

Dosadašnji dio godine bio je, koristeći se financijaškim rječnikom, visoko volatilan. Prevede li se to u brojeve i trendove, prinosi investicijskih fondova su blago negativni, ali u duljem periodu i dalje značajno pozitivni.

"Primjerice, InterCapital Bond (naš obveznički fond) u razdoblju od posljednje tri godine ostvario je prosječan godišnji prinos od 2,9 posto, a u pet godina ostvario je prosječan godišnji prinos od 4,2 posto. Ovogodišnji je prinos -1,5 posto. Konzervativno balansirani fond InterCapital Income Plus u posljednje je tri godine ostvario prosječan prinos od 3,1 posto godišnje. Ovogodišnji prinos je -2,1 posto. Balansirani fond, InterCapital Balanced, u posljednje je tri godine ostvario prosječan godišnji prinos od 2,9 posto, a u posljednjih pet godina ostvario je prosječan godišnji prinos od 4,8 posto. Ovogodišnji prinos je -1,2 posto", iznosi Kurtović.

Globalne dioničke strategije mjerene InterCapital Global Equity fondom u razdoblju od posljednje tri godine imale su prosječan prinos od 5,8 posto (u pet godina ostvaren je prosječan prinos od 6,1 posto), a ovogodišnji prinos iznosi -1 posto. IntecapitalAsset Management upravlja imovinom od tri milijarde kuna, a u odnosu na početak godine ona je manja 19 posto. Rezultat je to odljeva tijekom veljače, ožujka i travnja, razdoblja inicijalnog širenja koronavirusa po svijetu.

Pojačane isplate iz fondova su uglavnom bile iz konzervativnijih, obvezničkih strategija. U prosjeku, prema javno dostupnim podacima, imovina kratkoročnih obvezničkih i obvezničkih strategija u Hrvatskoj je krajem kolovoza bila oko 30 posto manja nego početkom godine.

"Od svih zemalja regije, Hrvatska i Rumunjska su zabilježile najveće odljeve iz fondovske industrije, dok je većina zemalja u široj regiji zabilježila blagi rast", komentira Kurtović.

Strategija širenja

Društvo koje vodi je ljetos privuklo pozornost jer je preuzelo na upravljanje fondove društva Triglav Skladi u Hrvatskoj, a prije toga fondove pod upravljanjem Platinum Investa. Dio je to strategije širenja u retail segmentu, a razlog je jednostavan: kamatne stope su posljednjih 10 godina u padu te su investicijski fondovi "prirodna dopuna klasičnoj štednji", kaže Kurtović.

"Klasični UCITS fondovi nude značajne prednosti u obliku diverzificiranog portfelja, fleksibilnosti ulaganja te relativno niskih troškova poslovanja", naglašava. InterCapitalAsset Management je preuzeo upravo UCITS fondove koji su glavninom fokusirani na balansirane ili pak dioničke strategije, ukupne imovine 75 milijuna kuna.

Što se očekuje na globalnom i regionalnom tržištu do kraja godine te u 2021., pitamo Kurtovića. Odgovara da će tržište i dalje biti vođeno vijestima o covidu-19, američkim izborima te Brexitu, a naglasak biti na monetarnom i fiskalnom stimulansu te kako će se zemlje nositi s oporavkom. Dakle, i dalje volatilnost, s time da smatra da investitori trebaju u krizi vidjeti priliku te se kroz fondove kvalitetno pozicionirati na dulji rok, a "globalne strategije su uvijek tu da ponude izloženost globalnim tržištima kod kojih vjerujemo kako će pojedine zemlje i regije, kao i globalne industrije izaći kao dugoročni pobjednici".

Što se tiče regije, fokusiraju se na Hrvatsku, Sloveniju, Rumunjsku, Mađarsku i Grčku, a u regiju svrstavaju i Austriju. Ta je regija od početka godine još uvijek u minusu od oko 15 posto, dok su se globalna tržišta oporavila. Na regionalnim burzama znatno su više zastupljene tradicionalne djelatnosti (industrijske proizvodnje, energije ili financija), a malo tehnološkog sektora, no u uvjetima izlaska iz recesije one dobivaju vjetar u leđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:52