kvaliteta upravljanja

Lanjski pobjednik Amazon pao na četvrto mjesto i sada je iza ovog trolista

Glavne komponente koje se za tu listu mjere su: zadovoljstvo klijenata, razvoj i angažman zaposlenika, inovacije, društvena odgovornost i financijska snaga
Vlasnik Amazona Jeff Bezos
 Mandel Ngan/AFP

U rangiranju američkih kompanija po kvaliteti upravljanja na listi Management Top 250, koju vodi Drucker Institute, u vrh su se u 2020 ugurali tehnološki divovi, unatoč i pozivima na snažniju regulaciju digitalnih platformi.

Na prvome je mjestu Microsoft, a lanjski pobjednik, Amazon, završio je na četvrtoj poziciji, iza Applea i IBM-a. Alphabet (Google) je na petoj poziciji. Glavne komponente koje se za tu listu mjere su: zadovoljstvo klijenata, razvoj i angažman zaposlenika, inovacije, društvena odgovornost i financijska snaga.

Amazon je pao na ljestvici zbog niže ocjene za inovativnost, ali je u toj kategoriji ocijenjen bolje od bilo koje druge kompanije. U društvenoj odgovornosti taj se gigant e-trgovine vrti oko prosjeka (iako je osnovao interni fond od 2 milijarde USD za ulaganja u smanjenje klimatskih promjena), a snizila se ocjena zadovoljstva klijenata te se suočava s kritikama zbog odnosa prema radnicima.

Facebook je 12. na listi i ima neproporcionalno nisku ocjenu zadovoljstva korisnika u usporedbi s tim kako prolazi u ostalim kategorijama, što se pripisuje kritikama zbog ugrožavanja privatnosti podataka i lažnih vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:37