‘squeeze out‘

Lactalis ide u istiskivanje manjinskih dioničara Dukata

Zagrebačka burza je, nedugo nakon objave o odluci glavne skupštine o prijenosu dionica manjinskih dioničara na većinskog dioničara, dionicu Dukata stavila u segment promatranja 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Francuski Lactalis preko svoje tvrtke kćeri B.S.A. International (BSAI) ide u istiskivanje manjinskih dioničara Dukata, koji će dobiti otpremninu od 928 kuna po dionici, odlučila je u četvrtak glavna skupština Dukata.

Dukat "obavještava javnost da je društvo 18. veljače 2021. godine održalo izvanrednu glavnu skupštinu koja je usvojila prijedlog odluke kako je navedeno u pozivu za glavnu skupštinu", navodi se u kratkoj objavi zagrebačke mliječne industrije objavljenoj putem Zagrebačke burze.

A prijedlog odluke o istiskivanju manjinskih dioničara odnosno poziv za današnju skupštinu objavljen je prije nešto više od mjesec dana, nakon što je Uprava Dukata krajem prošle godine otkazala skupštinu koja je ranije bila sazvana za 29. prosinca prošle godine.

Uprava Dukata je tu skupštinu na kojoj se trebalo odlučivati o istiskivanju manjinskih dioničara otkazala 23. prosinca, a zbog epidemiološke situacije i mjera ograničenja okupljanja i putovanja. No, ujedno je najavila da će nova skupština biti opet sazvana čim to bude razumno moguće, a sazvana je 11. siječnja ove godine.

Inače, Dukat je početkom srpnja prošle godine objavio kako većinski vlasnik te tvrtke - BSAI, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući "squeeze out" odnosno prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika.

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja preko svoje tvrtke kćeri B.S.A. International, kojoj je sjedište u Belgiji, trenutno drži 2.859.923 dionice ili 95,33 posto dionica hrvatske mliječne industrije.

Manjinski dioničari drže 139.880 dionica ili 4,66 posto dionica Dukata, dok sam Dukat ima 197 dionica, ili 0,00657 posto dionica.

Inače, sukladno zakonskim odredbama, da bi glavni dioničar mogao ići u postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara (istiskivanje malih dioničara ili squeeze out) mora imati najmanje 95 posto dionica te kompanije.

Prijenos dionica pokazuje da glavni dioničar "ima povjerenja i predan je društvu i tržištima na kojima posluje", navodi se uz ostalo u materijalima za današnju izvanrednu glavnu skupštinu koju je Dukat objavio na svojim internet stranicama.

"Isplata primjerene otpremnine manjinskim dioničarima društva omogućit će glavnom dioničaru da kupi dionice koje ne drži u vlasništvu te da postane stopostotni vlasnik društva, što će pojednostaviti vlasničku strukturu", navodi se uz ostalo u pisanom izvješću glavnog dioničara o pretpostavkama za prijenos dionica manjinskih dioničara.

A po podacima iz tog materijala, Dukat, bez većinskog dioničara, ima ukupno 364 dioničara, koji drže 139.880 dionica ili 4,66 posto dionica s pravom glasa.

Zagrebačka burza je, nedugo nakon objave o odluci glavne skupštine o prijenosu dionica manjinskih dioničara na većinskog dioničara, dionicu Dukata stavila u segment promatranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2022 07:18