LOV U MUTNOM?

Kultni modni brand pod istragom: Pretražili im pogone u kojima se proizvode torbe i druga kožna galanterija

Ako im nešto nađu, novčane kazne idu do 10 posto globalnog prometa

Ilustrativna fotografija

 Tao Images Limited/Alamy/Profimedia

Talijanska financijska policija pretražila je pogone proizvođača luksuzne robe Gucci u sklopu istrage Europske komisije u nekoliko zemalja o mogućem kršenju propisa o tržišnom natjecanju, rekli su izvori, a potvrdila je i kompanija.

U suradnji s agentima Europske komisije Guardia di Finanza pretražila je Guccijeve pogone u kojima se proizvode putne torbe, torbice i druga kožna galanterija, rekli su upućeni izvori.

Iz Guccijeva francuskog vlasnika Keringa potvrdili su Reutersovu vijest o istrazi u Milanu.

"Francuska grupacija (za luksuznu robu) u potpunosti surađuje s (Europskom) komisijom u kontekstu istrage", stoji u priopćenju Keringa

EK je u utorak objavila da su regulatori pretražili objekte kompanija u sektoru mode u nekoliko zemalja EU-a.

"Komisija sumnja da su kompanije možda prekršile propise EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja koji zabranjuju kartelsko udruživanje i restriktivnu poslovnu praksu, uključujući horizontalno i vertikalno udruživanje", stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

U skladu sa politikom, nije imenovala ni tvrtke ni zemlje u kojima se provodi istraga. Tvrtkama koje posluju u modnom sektoru EK je poslao upite, tražeći informacije, kazali su izvori.

Ako im se dokaže krivnja za kršenje propisa EU-a, tvrtke bi mogle biti kažnjene novčanim kaznama u visini do 10 posto globalnog prometa, podsjeća Reuters.

image

Ilustrativna fotografija

Hemis/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija u srijedu nije odgovorila na upite da komentira istragu.

Dan ranije navela je samo da najnovija istraga nije povezana s istragama u modnoj industriji u posljednje dvije godine.

U siječnju 2022. EK je objavio da istražuje moguće kršenje propisa EU-a o internetskoj i prekograničnoj prodaji u ugovorima o licenciranju i distribuciji koji je francuska modna kuća Pierre Cardin sklopila s njemačkim proizvođačem odjeće Ahlersom, podsjeća Reuters.

Druga istraga objavljena je u sredinom prošle godine nakon pretraga u nekim modnim tvrtkama, s fokusom na skupinu dizajnera koji su pozvali na promjene vezane uz razdoblja prodaje i popuste, prema dobro upućenim izvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:14