JE LI OVO RJEŠENJE?

Kuća za privremeni smještaj ljudi: Jedan od najvećih svjetskih arhitekata i Holcim predstavili projekt u Veneciji

Ovo rješenje ima 70 posto manji ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim građevinama

Kuća za privremeni smještaj Normana Fostera i Holcima predstavljena u Veneciji

Tijekom Venecijanskog bijenala koji je otvoren u subotu predstavljen je prototip kuće za privremeni smještaj, koja je nastala kao rezultat višemjesečnog rada Holcima i jednog od vodećih svjetskih arhitekata Normana Fostera. Ovo rješenje ima 70 posto manji ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim građevinama. Staze koje povezuju jedinice kuća napravljene su od niskougljičnog propusnog betona ECOPact, s integriranim sastojcima koji apsorbiraju svjetlost tijekom dana i reflektiraju je noću, poboljšavajući tako sigurnost i istovremeno smanjujući potrošnju energije i svjetlosno onečišćenje. Kako bi se prilagodili promjenjivim potrebama obitelji, ti su privremeni domovi modularni. Kad se postave jedan pokraj drugoga, stvaraju povezane zajednice poput malih naselja

Ideja u fazi

- Prirodne i umjetno izazvane katastrofe uzrok su kontinuiranog egzodusa ljudi. Tijekom Venecijanskog bijenala prikazujemo našu ideju u fazi razvoja, kuću za privremeni smještaj, koja je nastala kao rezultat nekoliko mjeseci intenzivnog rada u suradnji s Holcimom. S obzirom na to da izbjeglice mogu provesti do 20 godina u takozvanim privremenim skloništima, mjera dugoročnog uspjeha bila bi prelazak iz izbjegličkih logora u zajednice, iz skloništa u domove - rekao je Norman Foster.

U svijetu broj raseljenih osoba neprestano raste i prema posljednjim podacima iznosi 103 milijuna. Naselja koja su prvobitno zamišljena kao privremena postaju sve više mjesta u kojima obitelji mogu provesti desetljeća.

- Iznimno sam uzbuđen zbog potencijala koji proizlazi iz te suradnje i omogućuje gradnju kuća za privremeni smještaj s našim niskougljičnim, energetski učinkovitim i kružnim rješenjima za gradnju - istaknuo je Jan Jenisch, predsjednik i izvršni direktor Holcima.

Izazovi i rješenja

Projekt Essential Homes Research koji se predstavlja na Arhitektonskom bijenalu 2023. godine pokrenuo je i raspravu o mogućnosti gradnje održivih objekata. Projekt je inspiriran Radionicom o skloništima koju je organizirala zaklada Norman Foster u lipnju 2022. Projekt otvara temeljnu raspravu o mogućnosti gradnje održivih objekata za sve one kojima je nužan, kako bi se sagradio budući svijet koji odgovara ljudima i planetu.

Holcim u Hrvatskoj ima tvornicu cementa u Koromačnom u Istri te tvrtku Holcim Hrvatska koja, osim cementare u Koromačnom, posluje i proizvodi na još desetak lokacija u Hrvatskoj. Kako je riječ o prototipu kuće za privremeni smještaj, hrvatska tvrtka još nije uključena u ovaj projekt, ali kada dođe do realizacije, Holcim Hrvatska će biti uključen u projekt s obzirom da su Hrvatska i okolne zemlje na migracijskim rutama.

image

Kuća za privremeni smještaj Normana Fostera i Holcima predstavljena u Veneciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:40