Pozajmice

Krovna Todorićeva tvrtka pod ovrhom od 193 milijuna kuna, ali na računu je bila - nula

Tvrtka s najvećim iznosom zajma bila je Centar Brač Siniše Škare
Ivica Todorić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Račun tvrtke Agrokor projekti d.o.o., koja je još u vlasništvu Ivice Todorića, a nekad je bila krovna kompanija koncerna, u blokadi je od listopada prošle godine, kada je koncern Agrokor pokušao ovrhom s njezina računa podići iznos od 193.591,137 kuna, ali nije naplatio ni lipe jer na računu nije bilo novca.

Jutarnji list u posjedu je prijedloga za ovrhu nad spomenutom tvrtkom, za koju je koncern ishodio pravomoćno i ovršno rješenje s pripadajućim sporednim tražbinama, odnosno troškovima postupka i kamatama. Osnova su tog potraživanja, kako se navodi u spomenutom dokumentu, ugovori o financijskom zajmu koje je bivši vlasnik koncerna davao Agrokor projektima.

Naplata dugova

Na temelju tog rješenja račun tvrtke Agrokor projekti blokiran je u listopadu prošle godine. Ostali postupci koje Agrokor vodi i potraživanja koja pokušava naplatiti još su, doznajemo, u tijeku, odnosno još nisu donesene pravomoćne odluke suda. Todorić je, podsjetimo, mnogima posudio novac, a Agrokor se u međuvremenu s nekima od njih “dogovorio ili se pokušava dogovoriti o plaćanju”.

U Agrokoru naime, doznajemo, da “izvanredna uprava čini i dalje sve - kroz sudske sporove i direktne razgovore kako bi maksimalno zaštitila imovinu njegovih vjerovnika”.

Sam sebi posuđivao

Svojedobno je još Ante Ramljak izašao s listom tvrtki kojima je Todorić dao najveće pozajmice. Prva na toj listi bila je tvrtka Centar Brač Siniše Škare, i to s pozajmicom od oko 300 milijuna kuna. Drugi su bili upravo Agrokor projekti s pozajmicom od oko 200 milijuna kuna. Ta tvrtka u stopostotnom vlasništvu Ivice Todorića ujedno je i jedini vlasnik nizozemskog Adria Group Holdinga B.V., a imala je 95,52 posto udjela u Agrokoru d.d.

Drugim riječima, iako je riječ o pozajmici između dvije tvrtke, posve je jasno da je i ovdje Todorić zapravo “sam sebi posuđivao” novac. Izvanredna uprava podnijela je tada zahtjev za ovrhu tog duga. Ta Todorićeva zagrebačka tvrtka ima temeljni kapital u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Adria Group iz Nizozemske prijavljen je u Amsterdamu.

Preuzimanje Mercatora

Todorić je, podsjetimo, poslovanje preselio u Nizozemsku u vrijeme preuzimanja slovenskog Mercatora, a predstavnici izdavatelja PIK (payment-in-kind) kredita Agrokoru neće imati predstavnika u vijeću vjerovnika, niti se od njih očekuje financijska injekcija. Agrokorovim PIK kreditom iz 2014. godine preko kompanija u Nizozemskoj financirana je kupnja slovenskog Mercatora.

Todorić je svojedobno reagirao na objave Agrokora o spomenutim pozajmicama njemu osobno, a i njegovoj tvrtki Agrokor projekti, rekavši da je točno da je on odobrio te pozajmice.

- Točno je da je meni osobno Agrokor d.d. odobrio pozajmicu i transferirao 650 milijuna kuna. No, isto tako je točno da je taj novac istovremeno otišao EBRD-u za isplatu njegova udjela kada je izašao iz vlasništva, čime su otkupljene dionice Agrokora. Također, istina da mi je Agrokor odobrio i pozajmicu od 192 milijuna kuna, kao što je i istina da je taj novac istovremeno transferiran za kamate PIK toggle kreditora.

Papiri za transakcije

Nijedan euro nije ostao na mojem privatnom računu. Za ove transakcije postoji sva valjana dokumentacija u Agrokoru i nikakvog skrivanja niti nelegalnih isplata, kako insinuira Ramljak, nije bilo. Da me Vlada neustavnim lex Agrokor nije onemogućila u restrukturiranju i vođenju koncerna, sve bi se obveze podmirile iz stvorene vrijednosti moje kompanije - objasnio je na svojem blogu Ivica Todorić.

Ostale pozajmice Todorić je tada dao Agrofructusu Denisa Matijevića, koja je dobila 189,5 milijuna kuna, Nexus gradnji, kojoj je posudio oko 87 milijuna kuna, te Sun Energyju, iza kojeg je stajao njegov sin Ivan Todorić, a kojem je išla pozajmica od oko 47 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:32