prestižno natjecanje

Križevci treći put idu po naslov, no pripremili su se i Zagreb i Rijeka

U završnici izbora za najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU pet je gradova koji su osigurali sufinanciranje za projekte EU vrijedne nekoliko milijardi kuna
Križevci
 Ivan Brkic/Glas Podravine/Cropix

Za razliku od prošle godine kada su se u okviru izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos najboljih gradova birala tri najbolja grada u povlačenju novca iz fondova Europske unije, u ovogodišnjem izboru nagrada u toj kategoriji otići će samo jednom gradu, a u konkurenciji su Križevci, Rijeka, Virovitica, Zagreb i Zadar.

Rijeka je u prilog kandidaturi za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova priložila pet projekata za koje je osigurala sufinanciranje Unije od 210 milijuna kuna. Financijski najzahtjevniji među njima su projekti revitalizacije kompleksa 'Benčić' (122,7 milijuna kuna od čega EU sufinancira 68,2 milijun) i 'Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine' ukupne vrijednosti 81 milijuna kuna, a uz bespovratna EU sredstva od 68,8 milijuna kuna.

Centar za mlade

- Za projekt inkluzije, odnosno uključenosti i integracije učenika s teškoćama u redovitim školama, osigurano je iz Europskog socijalnog fonda od 8,3 milijuna kuna za financiranje 57 pomoćnika u nastavi – navode u riječkoj gradskoj upravi.

Križevci su ovoj kategoriji izbora najboljih gradova već pobjeđivali u dva navrata, a u utrci za treći naslov su s osam projekata ukupne vrijednosti 54 milijuna kuna unutar kojih se nalazi sufinanciranje iz fondova EU. Najveći udio sufinanciranja iz fondova EU, 85 posto, Križevci su osigurali u projektu 'Healing Places' toplica u gradovima vrijednom 15,5 milijuna kuna.

- Iz Programa ruralnog razvoja EU osigurano je za rekonstrukciju društvenog doma u Carevdaru sufinanciranje od šest milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 7,4 milijuna kuna – ističu u gradskoj upravi Križevaca.

Ukupna vrijednost četiriju infrastrukturnih projekata koje Zadar razvija uz financijsku potporu EU i dio su kandidature Donatova grada za najbolji grad u ovoj kategoriji iznosi 167 milijuna kuna. Riječ je, među ostalim, o projektima implementacije pametnih prometnih rješenja (ukupna vrijednost 14,8 milijuna kuna), rekonstrukcije prometnica s biciklističkom stazom (35 milijuna kuna) te rekonstrukcije centra za mlade vrijedne blizu 40 milijuna kuna.

- Centar za mlade je 'brownfield' investicija u samom središtu grada kako bi se trenutno neiskorišteni objekt revitalizirao – najavljuju u zadarskoj gradskoj upravi.

Rekonstrukcija 'Rotora' na južnom prilazu grada za koju je Zagreb osigurao 272,8 milijuna kuna iz EU, jedan je od četiri velika projekta priložena uz kandidaturu glavnog grada za pobjedu u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova. Tu je i investicija uz pomoć fondova EU nabavke 29 gradskih autobusa s ekološki standardom vrijedna 55,8 milijuna kuna koju će Unija sufinancirati s maksimalnih 85 posto.

5 do 12 za dvorac

- U tijeku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za provedbu energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u 25 zgrada javnog sektora poput škola, vrtića i domova zdravlja, ukupne investicije 229 milijuna kuna od čega je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 103,4 milijuna kuna – ističu u zagrebačkoj gradskoj upravi. Iz EU fondova Zagreb će za projekte priložene uz kandidaturu u ovoj konkurenciji povući ukupno 480 milijuna kuna.

Virovitica je u završnicu izbora najboljeg grada u privlačenju novca iz EU fondova ušla s pet projekata ukupne vrijednosti 113 milijuna kuna. Najvrjedniji među njima je projekt integriranog razvojnog programa Virovitici '5 do 12 za Dvorac' koji se odnosi na sveobuhvatnu obnovu dvorca Pejačević u investiciji od 82 milijuna kuna. Veliku potencijalnu vrijednost za sjedište Virovitičko-podravske županije ima projekt Virovitičkih ribnjaka, na obnovu kojih čekaju generacije Virovitičana i koji će u prvoj investicijskoj fazi biti 'težak' 15 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59