REVOLUCIJA U GRADOVIMA

Križevci nisu jedini grad u Hrvatskoj koji ulaže i postavlja solare na javne zgrade: Ali jedini crpe novac na drugačiji način

Križevci su bili lider, a sve više gradova počelo ih je slijediti pa uvode bespovratne potpore

Solarni paneli

Grad Križevci, koji se smatra liderom i predvodnikom zelene tradicije u Hrvatskoj, nastavlja sa svojom misijom energetski neovisnog grada,

Ovih su dana u sklopu projekta One Sun Connecting North and South na pet javnih ustanova postavljene solarne elektrane u vrijednosti gotovo 250.000 eura. Postavljanje solara većinom su financirali iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma, dok je ostatak plaćen iz gradske blagajne.

Križevci nisu jedini koji ulažu u solare, neki su ih gradovi možda već i prestigli, ali nitko još u Hrvatskoj ne radi to na način koji su osmislili u Križevcima – crowd fundingom. Uz novac iz fondova i iz gradske blagajne, Križevčani u solare na svojim javnim ustanovama ulažu i vlastiti novac.

Građanima su omogućili da kroz crowdfunding kampanju sudjeluju u financiranju elektrana prema čemu su postali primjer dobre prakse i na europskoj razini. Jedan od takvih projekata, naziva Križevački sunčani krovovi, proveden je još prije pet godina kad je na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka postavljena solarna elektrana koju su grupnim ulaganjem platili građani . Nemalih 230.000 kuna građani su prikupili u desetak dana da bi godinu dana potom bili još brži i za dva dana prikupili 172.000 kuna za elektranu na krovu Gradske knjižnice. Na isti će način sudjelovati i u najnovijem projektu Grada, najavljenom za 2024. godinu - postavljanje fotonaponske elektrane na ulazu u grad.

Sunčevom se energijom godišnje mogu uštedjeti desetci tisuća eura. Dok neki gradovi (Bjelovar, Velika Gorica, Osijek, Virovitica…) istražuju i ulažu u eksploataciju geotermalnih potencijala, koji ovise o njihovoj geografskoj poziciji, sunčeva energija svima je dostupna.

Križevci su bili lider, a sve više gradova počelo ih je slijediti pa uvode bespovratne potpore za ugrađivanje solara na kućanstvima. Karlovac je otišao i korak dalje pa kreće u pilot projekt kojim će financirati solarnu elektranu na višestambenoj zgradi. Početkom prosinca je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je javni poziv za građane preko kojega će im sa preko 12 milijuna eura sufinancirati čak 50 posto troškova ugradnje solara.

Križevačke gradske vlasti smatraju da će zacrtanim si tempom do 2030. godine biti potpuno energetski neovisni.

- Zahvaljujući solarnim elektranama javne će ustanove plaćati manju cijenu energenata pa će tako ušteđeni novac koristiti za druge, korisne namjene od kojih će na koncu profitirati svi Križevčani – najavljuje gradonačelnik Rajn.

Novih pet solara postavljeno je na krov Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane kod iste Osnovne škole.

Uz dvije već postavljene elektrane, u Križevcima ih do kraja godine planiraju postaviti još šest u vrijednosti 300.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:56