Poslovanje tvrtki

Kriza je definitivno iza nas: u 2019. hrvatske poduzetnike čeka daljnji rast troškova

Najveću neto dobit lani su imali trgovina, prerađivačka industrija...
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Domaći poslovni sektor napokon se oporavio od recesije, koja je u Hrvatskoj trajala punih šest godina, najdulje u Europi. Zaključak je to koji se može izvući iz podataka Fine o neto dobiti hrvatskih poduzeća u prošloj godini.

Kako pokazuju ti podaci, hrvatske su tvrtke prošlu godinu zaključile s ukupnom neto dobiti od gotovo 21,9 milijardi kuna. Radi se o nešto manjoj dobiti nego godinu prije, kada je plus bio veći od 24 milijarde kuna, no znakovito je da je 2017. bila druga godina zaredom koju su hrvatske tvrtke zaključile s boljim poslovnim rezultatom nego u pretkriznoj 2008., kada je ukupna neto dobit hrvatskih poduzetnika iznosila malo više od 17,2 milijarde kuna.

Postupni oporavak hrvatskoga korporativnog sektora traje od 2011. godine, kada smo još duboko bili u kriznim vremenima. Ipak, sve do 2015. godine ukupna neto dobit hrvatskog korporativnog sektora bila je razmjerno mala, manja od 10 milijardi kuna. Tek od 2015. godine konsolidirani financijski rezultat premašuje 10 milijardi kuna te doseže 17,1 milijardu, što je, međutim, i dalje bilo manje nego prije 2008. Od 2016. godine neto dobit hrvatskih tvrtki premašuje iznos iz posljednje pretkrizne godine.

- Oporavak je prisutan prije svega kod privatnih tvrtki, koje su se restrukturirale i iskoristile šanse koje im nudi EU, dok su državna poduzeća, kojih je u Hrvatskoj još puno, i dalje u lošem stanju i predstavljaju velik teret za ekonomiju. Oporavak je posebno primjetan kod malih i srednjih poduzeća - ocjenjuje Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Najveću neto dobit, pokazuju podaci Fine, lani su imala tri sektora - trgovina na veliko i malo, koja je 2017. zaključila s više od 6 milijardi kuna neto dobiti, zatim prerađivačka industrija, čiji je plus iznosio više od 5,3 milijarde kuna, i opskrba električnom energijom i plinom, čija je dobit lani bila za nijansu manja od 2,5 milijardi kuna. Sva tri sektora lani su ostvarila bolje rezultate nego u “zlatnoj” 2008. godini, pokazuju podaci Fine.

Podaci za ovu godinu bit će dostupni tijekom 2019. I u sljedećoj godini, očekuju ekonomisti, trebali bi se nastaviti pozitivni trendovi u poslovanju hrvatskih poduzeća. Ipak, Novotny upozorava da poduzećima rastu troškovi. To se, dodaje, posebno odnosi na cijene energenata, ali i na cijenu rada, što je posljedica masovnog iseljavanja i nedostatka radne snage.

- Sve to će u sljedećoj godini gotovo sigurno smanjiti profitabilnost domaćih poduzeća - zaključuje Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:30